Annons

Se det som ett löfte

Test: Microsoft Launcher

Än så länge är Microsofts hemskärmsapp mer annorlunda än bra.

Publicerad Uppdaterad

Att installera en ny hemskärmsapp upplevs nog som ett rätt drastiskt steg för många. Det ändrar ju hela telefonens utseende och karaktär när man byter ut låsskärm, startskärm och menyer, ja nästan allt som inte är installerade appar.

Däremot är det inte svårt. När du installerat hemskärmsappen frågar systemet vilken som ska vara din standardapp, och du kan i inställningarna växla mellan dem så det är lätt att gå tillbaka om du ångrar dig.
Microsoft har som bekant svängt från att försöka bygga sitt eget ekosystem med mobiler med Windows som system, till att i stället ha som mål att Microsofts program ska vara så bra som möjligt även på andra tillverkares system.

Logisk satsning

Microsoft Launcher känns som en logisk komponent i denna satsning. Redan nu kan du jobba i ett Word-dokument på mobilen och sedan öppna det på en dator med markören exakt där du lämnade den. Men denna typ av funktionalitet räcker inte utanför appen.

Med en hemskärmsapp kan du på ett helt annat sätt få dator och mobil att interagera. Du kan ta upp och svara på ett sms på datorn, du kan klippa ut en textrad på datorn och klistra in den på mobilen och vice versa.

I alla fall i teorin. I praktiken är sammanlänkningen mellan Windows 10 på datorn och Microsoft Launcher i dag begränsad till att kunna kopiera en bild du tagit på mobilen till Microsofts molntjänst Onedrive, något som Microsofts egen Onedrive-app redan klarar på ett betydligt mindre omständligt sätt.

Microsoft säger att fler funktioner i länken mellan mobil och dator kommer att adderas med tiden, men i dagsläget är detta alltså inte något skäl till att börja köra Microsoft Launcher.

Liknar inte Windows

Det hade varit logiskt att Microsoft Launcher försökte efterlikna Windows 10 Mobile, som ju i sin tur liknar datorwindows menysystem, men det har man i princip låtit bli. Den främsta likheten är att applådan är en vertikal lista med en app per rad i bokstavsordning och en bokstavslist på sidan så att man snabbt kan hoppa till en viss app. Det är ovant när man är van vid att bläddra i sidled bland rutnät med appar. Ovant, men inte sämre. Överskådligheten blir sämre men det går snabbare att hitta en enskild app i mängden.

Startskärmen med valda ikoner och widgets ser däremot ut ungefär som det brukar i Android, även om du i inställningarna kan välja att bläddra vertikalt mellan hemskärmarna i stället för horisontellt. Sökfältet i topp är förinställt på att använda Bing, men det går bra att byta till Google.

Det bästa med Microsoft Launcher är nog feed-sidan som du får när du sveper vänster från startskärmen. De flesta Androidtillverkare har en liknande sida, antingen med Googles tjänster eller slumpvis utvalda nyheter. Här har du en hel del intressanta lösningar, som ett kort för saker du gjort nyligen, från skärmdumpar till telefonsamtal, ett kort för appar du använder ofta, och ett för Microsoft-dokument du jobbat med nyligen.

Nyligen-funktionen är tänkt att på sikt bli navet i funktionen för att flytta jobb från mobil till dator, men där är vi alltså inte än. Ska du installera Microsoft Launcher är det i dagsläget snarare för att du inte tycker om din mobils hemskärmsapp och vill prova något som är annorlunda, utan att för den skull erbjuda unika funktioner.