Aldrig mer tomt batteri

Att ladda mobilen kan bli överflödigt

Ny teknik kan komma att förse mobiler med ström i upp till 50 år.

För många är laddningen av mobiler en viktig del av tillvaron, och tillverkare brukar antingen satsa på stora batteri som räcker länge eller hör effekt för att kunna ladda snabbt. Snart kan dock bägge aspekterna vara avslutade kapitel i mobilhistorien.

Det är publikationen The Independent som skriver om en ny teknik som tagit fram av det kinesiska företaget Betavolt Technology från Beijing som hävdar att man har gjort stora framsteg in om utvecklingen av miniatyrisering av atomenergibatterier. Dessa batterier använder radioaktivt sönderfall för att generera elektricitet, liknande den teknik som används i pacemakers och rymdfarkoster. Företagets nuvarande modell BV100 kan producera 3V och 100 mikrowatt från ett batteri som är 15x15x5 millimeter. Betavolt konstruerar en version av batteriet med ett halvledarskikt av diamant och en sönderfallande nickelisotop och man försäkrar att ingen strålning läcker ut och att det inte finns några giftiga kemikalier i blandningen då nickel-63 förvandlas till icke radioaktiv koppar. Genom att kombinera flera av dessa batterier i vad som kan jämställas med ett mer traditionellt batteri, hoppas man kunna uppnå en batteritid på uppemot 50 år.

Man hoppas kunna presentera ett batteri med en effekt på 1W under 2025, men när det kan bli aktuellt att börja använda dem i kommersiella produkter än ännu inte klart.