Annons

Inte fokus på bara telefoner – 5G drivande

Huawei Sverige bekräftar Android 10 till P30-serien – breddar sortimentet

På en pressträff idag bekräftade Huawei att P30 och P30 Pro kommer att få Android 10 och även säkerhetsuppdateringar framöver.

Publicerad Uppdaterad

När Huawei pratar om det nuvarande läget poängterar man gärna att bolaget på en global nivå går bättre än någonsin. Trots den amerikanska handelsblockaden har bolaget ökat sin försäljning och det är handlar då framförallt om ökad försäljning i hemlandet Kina. Några siffror om hur försäljningen i Sverige eller Europa varit de senaste månaderna presenterades inte.

Framtidsfokus på bredare produktsortiment

När Sverigechefen Jacky Zhao berättar om framtidsplanerna är 5G en given utgångspunkt. I Kina har de tre operatörerna redan dragit igång sina 5G-nät och i Sverige ser 5G ut att komma igång på allvar under nästa år, 2020. 

Sofia Björnerfors och Jacky Zhao från Huawei Consumer Business Group gav en aktuell lägesrapport och redogjorde för de produkter som nu är mest aktuella i Sverige.
Sofia Björnerfors och Jacky Zhao från Huawei Consumer Business Group gav en aktuell lägesrapport och redogjorde för de produkter som nu är mest aktuella i Sverige.

En följd av införandet av den femte generationens mobilteknik är att allt fler enheter kopplas upp och här tänker Huawei säkra sig en central plats. Prognoser och samlad statistik från Statista, Iot Analytics och Researchgate som Huawei presenterade visar till exempel att vi som användare år 2015 hade 2,09 uppkopplade enheter per person, att det antalet växt till 3,96 till år 2020 och att det blir hela 9,27 enheter per person fram till år 2025.

Smartphone fortsatt i centrum

Huaweis tanke framöver är att bredda sitt produktsortiment på den svenska marknaden. Bolaget kommer fortsatt att ha den smarta mobilen i fokus, men kring den lägger man till en rad olika produktkategorier. Det handlar om allt från underhållning, träning och hälsa samt mobil produktivitet, till glasögon, smarta högtalare, tablets, större skärmar i olika former, bilar, klockor och andra enheter. Även om Huawei själva inte tillverkar alla enheter så är en breddning av utbudet i alla fall tydligt. En försmak av det fick vi idag. 

Huawei P30 och P30 Pro basen i Huaweis utbud för tillfället

Idag är P30-mobilerna basen i Huaweis erbjudande till svenska konsumenter, med de nya hörlurarna Huawei Freebuds 3 som viktigaste tillägg. Hörlurarna är en del av Huaweis breddning av produktfloran på den svenska marknaden och dit hör även den nya smarta träningsklockan Huawei Watch GT 2. 

Att Huawei ännu inte kunnat lansera sin telefon Mate 30 Pro på den svenska marknaden innebär att man istället inom telefoner fokuserar på Huawei Nova 5T och Huawei passade på att poängtera att den rådande situationen inte påverkar de telefoner man redan släppt och som säljs på den svenska marknaden. 

– Huawei P30 och P30 Pro kommer att uppgraderas till Android 10 och även få alla andra uppdateringar, bekräftade Huaweis pr-chef Sofia Björnerfors. Hon berättade dock inte specifikt när den uppdateringen kommer, men poängterade att den amerikanska handelsblockad som hindrar Huaweis från att släppa Mate 30 Pro med Googles appar och tjänster inte påverkar de telefoner som redan lanserats och säljs och sålts i Sverige.

Inget nytt om Mate 30

För tillfället fick vi heller ingen ny information om när Mate 30 Pro eventuellt kan komma ut till försäljning i Sverige. Huawei har sagt att man inte lanserar telefonen förrän man kan erbjuda en tillfredsställande lösning för konsumenten och uppenbarligen har man inte hittat en väg dit ännu. Mate 30 Pro har heller inte släppts till försäljning i något annat europeiskt land. Den telefon som vi tidigare testat var utrustad med kinesisk mjukvara och inte anpassad för den europeiska marknaden.