Ja men ändå nej

Iphone får stöd för RCS-kommunikation

Apple implementerar stöd för Rich Communication Services under 2024, men det finns en hake.

Google har tillsammans med flera andra företag de senaste åren propagerat för att Apple ska ta till sig kommunikationsstandarden Rich Communication Services (RCS) på sina enheter. Bland annat skulle det göra det lättare för användare att kommunicera via Imessage och andra Android-tjänster.

Nu säger en talesperson för Apple till publikationen Techradar att det kommer att genomföras under 2024. ”Senare nästa år kommer vi att lägga till stöd för RCS Universal Profile, den standard som för närvarande publiceras av GSM Association. Vi tror att RCS Universal Profile kommer att erbjuda en bättre interoperabilitetsupplevelse jämfört med SMS eller MMS.”

Det kommer dock ändå att bli något av en speciallösning då man inte har för avsikt att byta ut tekniken i Imessage mot RCS utan bara lägga till stödet via en uppdatering. Det innebär visserligen ett slut på det så kallade ”bubbelkriget” (som kommer sig av färgen på pratbubblorna som används) och att Iphone- och Android-användare kommer att kunna skicka högupplösta foton och videor till varandra, smidiga gruppmeddelanden och dela sin position via RCS.

RCS saknar däremot End-2-End-kryptering, så funktioner som emojis, klistermärken, samt möjligheter att redigera och ta bort meddelanden, kommer även fortsättningsvis att vara exklusiva för Imessage.

Eftersom det kommer som en separat uppdatering, innebär det också att det blir upp till operatörer att implementera stödet.