https://www.mobil.se/nyheter/kronikor/kronika-xone-phone-marknadsfors-som-iphone-dodare-med-skrapreklam
567914
Krönikor
Budgetmobil till budgetpris

Krönika: Xone Phone marknadsförs som Iphone-dödare med skräpreklam

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/xone.jpg?itok=sKyna896', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/xone.jpg?itok=zsJtAJvo', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/xone.jpg', w: 1413, h: 879, title: ' ' },]
Kanske har du mötts av ständiga online-annonser eller e-postreklam för en ny telefon som heter Xone Phone och ska vara fantastisk? Låt dig inte ryckas med av säljsnacket.

För en tid sedan började mitt spam-filter till epostkontot fyllas med reklam för Xone Phone, som beskrevs som “otrolig” och andra saker typiska för spam. Även via andra marknadsföringskanaler, som Facebook och Googleannonser, har jag sett den flimra förbi.

Det var inte bara min dators spamfilter som hissade varningsflagg, mitt eget analoga bullshitfilter sade mig att inte fästa någon notis vid skräpreklamen.

Men när flera läsare hört av sig och tyckt att de verkar sälja ruskigt billiga telefoner och frågat om de är så bra som de själva säger, då kändes det som det började bli dags för lite konsumentupplysning.

Om man gör en nätsökning på Xone Phone är det lätt att få bilden att den är “nästa stora grej”. Den omnämns med idel positiva ordalag men tittar man närmare märker man att de flesta kommer från tillverkaren själv, i form av köpta annonsplatser. Nästan hela första skärmen när jag googlar är olika varianter av Xone Phones egen hemsida. 

Går man in på Xone Phones hemsida möts man av den typ av överdriven säljretorik som brukar känneteckna rena bluffverksamheter. “2019 års Mest Otroliga Smartphone! – Den Säljer Galet Mycket i Världen!” “Tusentals kunder har redan förstått att Xone Phone är den första av sitt slag någonsin”, “Kan snart vara slut på lagret”, samt en animerad ruta som poppar upp då och då som påstås indikera att någon just köpt en telefon, och meddelandet att du JUST NU kan köpa den för halva priset. 

Därmed inte sagt att det ÄR ett blufföretag. Faktum är att telefonen verkar helt rimlig till det pris den säljs, men det är långt ifrån ett klipp det handlar om i så fall.

Ovanligt billig, ovanligt dålig

Priset för Xone Phone, med vad de kallar 50 procents rabatt, är strax under 2000 kronor. Man erbjuder även paketpriser ner till 1350 kr styck om du köper fem telefoner på en gång. Det är naturligtvis ovanligt billigt för en smartphone 2019, men det du behöver veta är också att det är en ovanligt dålig smartphone för 2019.

Xone Phone är inte hemliga med telefonens specifikationer, och för de flesta mobilanvändare säger kanske inte heller de siffrorna särskilt mycket. Har du inte köpt en ny telefon på fem år och inte hängt med i utvecklingen kanske specifikationerna till och med låter så imponerande som tillverkaren vill framställa dem som. Det handlar dock om en budgetmobil, och en inte särskilt billig sådan.

Tillverkaren skriver att Xone Phone har en fyrkärnig processor, närmare bestämt en Mediatek MT6739, som sitter i de allra billigaste smartphones som säljs i Sverige i dag. Du hittar den till exempel i Moto E6 Play från det pålitliga varumärket Motorola, en telefon för 1200 kronor med specifikationer som i övrigt överträffar Xone Phone på de flesta punkter. Prestandan i processorerna motsvarar ungefär en sju år gammal Iphone 5.

Telefonens lagringsutrymme anges till 16 gigabyte, vilket är mindre än i någon annan mobiltelefon vi testat i år, och på tok för lite för dagens behov. Skärmen är på 5,7 tum med 1498 x 720 pixel vilket är helt rimligt för en telefon för under 2000 kronor och det är även den uppgivna batterikapaciteten på 3350 mAh. Kameran på 16 + 5 megapixel ska man nog inte ha för höga förväntningar på.

Systemet i telefonen är Android 8.1. Google kräver att alla telefoner som lanserats sedan i våras har Android 9 eller senare, så den rimliga förklaringen är att Xone Phone lanserades för första gången för mer än ett år sedan.

Det faktum att specifikationerna låter helt rimliga för en telefon mellan 1000 och 2000 kronor (om inte för en telefon som kostar 4-5 gånger mer vilket de själva hävdar) talar för att Xone Phone är en riktig produkt och inte bara ett sätt att lura av dig pengar. 

Är du sugen på en telefon för under 2000 kronor vill vi däremot tipsa om ett par andra modeller i prisklassen som vi faktiskt testat och kan rekommendera: Samsung Galaxy A20e, Nokia 4.2, Xiaomi Redmi 7 och Motorola Moto G7 Play. Det är lättare att hitta hyggligt bra mobiltelefoner för under 2000 kronor än vad Xone Phone vill få dig att tro.

Ämnen