https://www.mobil.se/nyheter/lanserad-nya-iphone-se-liten-billigare-smidigare-iphone
568528
Nyheter
falskt
Topprestanda men ensam kamera

Lanserad: Nya Iphone SE – liten, billigare, smidigare Iphone

● BILDSPEL
Det har spekulerats om att den skulle heta Iphone 9 eller Iphone SE2, men nu är andra generationens Iphone SE här. Den heter just Iphone SE och är Apples billigare smartphone.

Med en prislapp som börjar på 5500 kronor och stiger om du väljer en modell med mer internt lagringsutrymme så erbjuder nya, uppdaterade Iphone SE en blandning av den absolut senaste tekniken och den som inte är fullt lika ny.

Prisjämförelse: 8000 kr eller 14 000 kr. Här är nya Iphone SE billigast – Mobil jämför operatörernas priser.

Till utseendet är det en välbekant syn och Iphone SE delar mycket av sitt utseende med Iphone 8 som lanserades 2017. Det här var ju innan Apple introducerade Face ID och följdaktligen så har Iphone SE istället Touch ID, alltså den traditionella hemknappen nedanför skärmen. Hemknappen är alltså fingeravtryckssensor och skärmen är av LCD-typ och är 4,7 tum stor. Det här handlar alltså om en ovanligt både billig och liten Iphone. Såväl ovanför skärmen som under den så finns väl tilltagna ytor som just Iphone 8 hade, men som vi numera inte är vana vid i modernare telefoner.

En ensam kamera

På baksidan hittar vi inte en hel kameramodul utan en ensam kamera, men Apple har gjort sitt bästa för att ändå förse den med ett par av de funktioner som flera kameror annars brukar bidra med. Kameran kan i alla fall spela in video i 4K-upplösning med stereoljud och den har porträttläge för att du ska kunna ta bilder där bakgrunden blir oskarp men motivet skarpt. Selfiekameran på framsidan är på 7 megapixel och den sitter ovanför skärmen, så här finns alltså ingen sensorpanel som i Iphone X och Iphone-modeller som kommit efter den. Även selfiekameran har porträttläge och mjukvaran i telefonen är så klart Ios 13 vilket gör att du när du tagit dina bilder och filmer kan redigera och lägga på olika effekter i galleriappen.

Viktigaste egenskapen

Det centrala i uppdaterade Iphone SE är så klart att den har det senaste systemchippet från Apple, alltså deras A13 Bionic, samma chipp som sitter i de senaste Iphonemodellerna Iphone 11 och Iphone 11 Pro. Det här gör att prestandan säkerligen kommer att vara bra, men garanterar framförallt att telefonen kommer att klara även framtida uppdateringar av Ios utan att bli alltför långsam.

Nya Iphone SE släpps i tre färger, röd, svart och vit och den kommer att finnas att förboka från den 17 april kl 14 och leverans och säljstart sker sedan den 24 april. IPhone SE kostar 5 500 med 64 GB lagring, 6 100 kr med 128 GB lagring och 7 400 kr med 256 GB lagring. Samtidigt som Apple ny släpper Iphone SE meddelar man att man slutar att sälja Iphone 8 och Iphone 8 Pro. Iphone SE är ju till stor del en efterföljare till just Iphone 8, men Iphone SE kommer bara i en storlek, med 4,7 tums stor skärm.