Annons

Men också dyrare

Lanserade: Sony WH-1000XM5 – Bästa brusreducerande lurarna nu ännu bättre

När Sony nu visar upp nya WH-1000XM5 har de förbättringar på nästan alla områden jämfört med föregångaren, men också en högre prislapp.

Publicerad Uppdaterad

När Sony räknar upp argumenten för WH-1000XM5 (M5 ska utläsas som Mark 5) jämfört med föregångaren med en fyra på slutet är det nyheter och förbättringar på en rad områden. Först och främst designen förstås. Både öronkåpor och bygel har fått en elegantare formgivning. Förutom att de ska vara mjukare och skönare att ha på sig är formerna också mer aerodynamiska för att minska vindbuller när man har dem på sig.

Inuti kåpan sitter nya högtalarelement på 30 mm. De är mindre än i föregångarna men har enligt Sony ändå bättre ljud med bland annat högre känslighet för höga frekvenser tack vare att de är gjorda i kolfiberkomposit. Headsetet har naturligtvis stöd för Sonys tekniker LDAC för högupplöst ljud över Bluetooth och DSEE Extreme som med artificiell intelligens simulerar ljud med högre upplösning från sämre ljudkällor.

Sonys WH-1000X-serie är mest kända för den fantastiska brusreduceringen, och enligt Sony har man i denna generation förbättrat brusreduceringen jämfört med föregående generation mer än någonsin tidigare. detta tack vare 8 mikrofoner och dubbla processorer, dels brusreduceringskretsen QN1 som finns i föregångaren, dels den nya ljudkretsen V1. Den ökade beräkningskraften gör bland annat att funktionen som anpassar ljudet efter din frisyr och om du har glasögon sker automatiskt i bakgrunden utan att du behöver göra något, i stället för att vara en kalibrering som du kör i appen. Funktionen för att pausa musiken när du tar av dig headsetet har också blivit snabbare och mer exakt.

Som tidigare finns funktionerna för att justera inställningarna automatiskt beroende på vilken miljö du befinner dig i, och att headsetet kan känna av när du pratar och pausa musiken. Headsetet känner också automatiskt av vindbuller och slår på särskilda bullerdämpningsfunktioner för detta om det blåser. Om du inte vill ha dessa funktioner, till exempel för att musiken stänger av sig när du börjar nynna med, kan du ladda ner den tillhörande appen och justera inställningarna i detalj.

Samtalsljudet är ett annat område som Sony lyfter fram som förbättrat. Fyra riktade mikrofoner ska se till att headsetet känner igen vad som är din röst och förstärker den, samtidigt som andra som pratar i närheten och annat buller filtreras bort. Även vid samtal har man ansträngt sig för att minska effekten av vindbuller.

Sony WH-1000XM5 har fått utökat stöd för Google Assistant genom att du kan väcka röstassistenten bara genom att säga "Hej Google", och du behöver alltså inte trycka på någon knapp för att göra det. För att förenkla hopparning har man också stöd för Fast Pair i Android och Swift Pair i Windows. Headsetet kan vara hopparat med två enheter samtidigt.

Batteritiden är som tidigare 30 timmar, och med USB Power Delivery ska du kunna få tre timmars musik på bara tre minuters laddning.

Som tidigare följer en väska med, men den har fått en annan design som gör att den kan tryckas ihop till ett mer kompakt format när man inte använder den. Det bidrar också till att produktens förpackning blir mindre. Packeteringen är helt fri från plast, och headsetet är delvis gjort av återvunnen plast från bildelar.

Prislappen på headsetet har dock gått upp jämfört med föregångarna. Rekommenderat pris för WH-1000XM5 är 5000 kronor, jämfört med 4000 kronor för föregångaren WH-1000XM4. Den senare kommer därför att finnas kvar i sortimentet som ett billigare alternativ.

Sony WH-1000XM5 börjar säljas i slutet av maj i färgerna svart och platinasilver.