https://www.mobil.se/nyheter/nu-vill-huawei-att-du-ska-installera-huawei-app-gallery-i-andra-androider
568593
Nyheter
falskt
Tar plats bredvid Google Play

Nu vill Huawei att du ska installera Huawei App Gallery i andra Androider

Inte bara i Huaweis egna mobiler. I en reklamkampanj här i Sverige uppmanar nu Huawei även användare av andra mobiler att installera deras egen appbutik Huawei App Gallery.

När Huawei nu släppt P40-serien och den vikbara Huawei Mate XS saknas Googles appbutik och det är istället Huaweis egen App Gallery som gäller när du ska ladda ner appar. App Gallery arbetar Huawei hårt på att fylla med de mest efterfrågade apparna och de mest omtalade hittills är appar som Mobilt Bank ID och Swish vilka nyligen fått sällskap av bland annat kart- och navigeringsappen Here WeGo, Hitta.se, Storytel, Nextory och Truecaller.

h

Huaweis appbutik är inte i närheten av att kunna konkurrera med Google Play när det gäller antalet appar, men trots det vill nu Huawei att du laddar ner Huawei App Gallery-butiken till din Samsung, Oneplus, Sony, Xiaomi, Nokia eller Motorola. Huawei säger inte uttalat att de riktar sig till anävndare av andra telefontillverkares telefoner. I annonskampanjen som går i Sverige nu leder dock ett klick dig direkt till en nedladdningssida för butikens programfil. Eftersom butiken redan finns förinstallerad i Huaweis egna mobiler är kampanjen svår att tolka som något annat än riktad till användare av andra androider. Huawei vill alltså locka svenska mobilanvändare att ladda ner och använda Huawei App Gallery som ett komplement i telefoner som har den vanliga appbutiken Google Play.

Vi provar – en hel del barnsjukdomar

Mobil har testat att ladda ner Huawei App Gallery till flera olika androidmobiler från andra tillverkare än just Huawei. Just att göra andra användare uppmärksamma på att det finns flera appbutiker och att du kan använda flera parallellt i din Android finns det ju en poäng för Huawei att lära användare. Kan de dessutom skapa märkeslojalitet även med användare av andra mobilmärken har de en del att vinna även där.

h

Huawei App Gallery har funnits tillgänglig för nedladdning sedan tidigare och att ladda ner programfilen som Huawei erbjuder direkt från webbplatsen är enkelt. Precis som med andra programfiler av den här typen måste du i din mobil först godkänna installationen.

Generellt är installation av apk-filer spärrat av säkerhetsskäl, men det går lätt att ändra på genom att följa instruktionerna. Med Huawei App Gallery i den Samsung S20 Plus som jag testar i har jag alltså Google Play, Samsungs Galaxy Store och Huawei App Gallery sida vid sida. 

Det är inte mycket i Huawei App Gallery idag som jag inte kan hitta i Google Play men man kan räkna med att Huawei har planer för att i framtiden erbjuda exklusiva appar som vi inte hittar i andra appbutiker. Jag söker efter Huawei-appar i App Gallery och börjar med att ladda ner Huawei Health och Huawei Video. Huawei Video är ju i Huaweis mobiler en videotjänst, men den appen kraschar varje gång jag försöker starta den i Samsungmobilen. Huawei Health säger när jag installerat den appen att jag behöver en senare version av Huawei Mobile Services och samma sak gäller när jag installerar Huawei Browser, tillverkarens egen webbläsare. Nu slussas jag vidare till Huawei App Gallery för att ladda ner HMS Core, det ramverk som Huawei använder för sina och andra utvecklares appar i frånvaro av Googles motsvarigheter. 

h

Trots att jag installerat de tillägg som krävs möts jag av en hel del problem. Huawei Video som hade kunnat ge alla Androidanvändare tillgång till Huaweis nya videotjänst kraschar bara varje gång jag startar den appen och Huawei Browser börjar med att visa svart text på svart bakgrund följt av valen “Godkänner In…” och “Godkänn”. När jag väl kommer in i webbläsaren får jag valet att logga in med Huawei-ID, något som inte fungerar och när jag klickar i adressfönstret märker jag att inte heller det fungerar. 

Strategi för framtiden

Ser vi framåt så har Huawei flera anledningar att erbjuda Huawei App Gallery i även andra telefoner än de egna. Om inte annat så finns det ett egenvärde i att lära användare att det finns andra appbutiker. Ett av sättet att få populära appar till Huaweis nya mobiler är ju just att ladda ner och använda flera olika appbutiker. 

En viktig anledning till varumärkestrohet är att vi är många som har appar installerade och då appar vi inte vill bli av med vid ett telefonbyte. Om Huawei kan få ett fäste med sin appbutik även hos användare av andra telefoner blir steget att köpa en Huawei-telefon mindre.

Dessutom kan Huawei den här vägen erbjuda dels utökade tjänster för de som använder till exempel Huawei Watch, men inte en Huawei-telefon och med de nya tjänsterna Huawei Video och Huawei Music kan den egna appbutiken i andra tillverkares telefoner vara ett värdefullt skyltfönster. Huawei kan även locka såväl användare som utvecklare genom att erbjuda just användarna unika erbjudanden och appar samtidigt som utvecklare enligt Huawei ska få en bättre ekonomisk ersättning än hos andra appbutiker.