Ditt eget privata utrymme

Ny säkerhetsfunktion på väg till Android

Hemlig mapp finns redan nu i Samsungs Galaxy-enheter.

Google inspireras av säkerhetsfunktion Samsung-funktion som döljer appar och filer.

Publicerad Uppdaterad

Samsung har en form av säkerhetsfunktion på sina Galaxy-enheter som heter ”Hemlig mapp” där användaren kan placera uppgifter, innehåll och appar som man vill skydda lite extra. NU är en liknande funktion på gång som en del av själva Android med namnet ”Private Spaces”.

Funktionen dök först upp i Android 14 QPR2 Beta 1 men då enbart som en ny sida med inställningar, det är nu i och med Android 14 QPR2 Beta 2 som det börjar finnas mer konkret information.

Private Spaces går att nå från listan med appar längst ner på skärmen och visas som att den skyddas med ett lås. Medan utrymmet är låst kommer aviseringar från appar i det privata utrymmet att hållas dolda, och appar i det låsta utrymmet visas inte i behörighetshanteraren, sekretesspanelen och andra inställningar när det är låst.

Rent praktiskt skapar Private Spaces en form av ny användarprofil som paras ihop med den användarens primära profil, men använda en annan uppsättning med säkerhetsinställningar. Användarna kan välja mellan att använda telefonens befintliga säkerhetsskydd - som biometri eller en PIN-kod - eller skapa ett nytt lösenord enkom för att låsa det privata utrymmet. Eftersom varje Private Space är avskilt från det huvudsakliga kontot och konfigureras som en ny profil, måste användaren logga in på ett Google-konto i det privata utrymme du skapar eftersom den inte använder samma inloggningar som primära kontot.

Det finns ingen information om när Google kan komma att lansera funktionen, men för tillfället verkar det luta åt att den kommer att bli en del av Android 15.

Galaxy-användare som vill använda Samsungs redan lanserade motsvarighet behöver bara gå till Inställningar / Säkerhet och sekretess / Fler säkerhetsinställningar / Hemlig mapp och följa instruktionerna.