Nya verkligheter tack vare Qualcomm

Qualcomm presenterar ny XR-krets

Allt fler företag arbetar med nya headset för XR, och nu erbjuder Qualcomm en ny krets för ändamålet.

XR, som är förkortningen för engelskans eXtended Reality, omfattar både virtuell verklighet (VR) och förstärkt verklighet (AR). Konceptet blir allt hetare i och med att allt fler företag arbetar med XR-headset, och nu gör Qualcomms satsning på kretsar för XR att de får en ny kraftfull krets för ändamålet.

Den heter Snapdragon XR2 Plus Gen 2 erbjuder bland annat att ha stöd för en upplösning på 4300x4300 pixlar med 90 bilder per sekund för varje öga. Den har dessutom stöd för upp till tolv kameror för videoöverföring tillsammans med kropps- och ansiktsigenkänning. Jämfört med föregångaren, där de två extra kamerorna skulle kunna användas för att spåra ögonrörelser.

Qualcomm lovar också att Snapdragon XR2+ Gen 2 får 20 procent respektive 15 procent högre CPU- och GPU-frekvens jämfört med XR2 Gen 2 som sitter i bland annat den nyligen lanserade Meta Quest 3.

Det är ännu inte sagt vilken enhet som kommer att bli först med den nya kretsen, men Qualcomm säger att Samsung, HTC Vive, Immersed, Play for Dream och en oannonserad femte OEM redan planerar att använda Snapdragon XR2+ Gen 2 för sina headset.