1
1
https://www.mobil.se/nyheter/qualcomm-presenterar-tva-nya-snapdragon-kretsar
572131
Nyheter
falskt
Ett nytt flaggskepp och en ny generation

Snapdragon 8+ Gen 1 officiell: Qualcomm presenterar två nya kretsar

Två nya Snapdragon-kretsar visades upp av Qualcomm på ett evenemang i Kina.

Det har ryktats och läckts om den länge, men nu har Qualcomm officiellt presenterat sin nya flaggskeppskrets. Namnet blev dock inte riktigt det inofficiella ryktesnamnet Snapdragon 8 Gen 1 Plus även om det officiella namnet är snarlikt - Snapdragon 8+ Gen 1. 

En av de stora skillnaderna jämfört med föregångaren är att den baserar sig på TSMC:s 4nm-teknik och inte Samsung Foundry:s 4nm, vilket enligt Qualcomm ger 15 procent bättre energieffektivitet. An har också kunnat skruva upp klockhastigheten för både CPU och GPU med 10 procent.

Snapdragon 8+ Gen 1 är uppbyggd av en Cortex-X2-kärna på 3.2 GHz, tre stycken Cortex-A710-kärnor på 2.75 GHz samt fyra Cortex-A510-kärnor på 2 GHz.

Grafikprocessorn är en Adreno 730 som körs på 900 MHz, och enligt Qualcomm har GPU:ns strömförbrukning reducerats med 30 procent. Den har stöd för HDR samt klarar av att driva skärmar med 4K-upplösning i 60Hz och med QHD+ i 144Hz.

Bland kamerafunktionerna märks stöd för upp till 200MP-sensorer. För fotografering erbjuder den även en slutare utan någon som helst fördröjning i kombinationerna 108MP-sensor, 64MP+36MP-sensorer eller 36MP+36MP+36MP-sensorer. Videoinspelning kan göras i upp till 4K-upplösning med 120 fps och 8K-upplösning med 30 fps.

Mycket annat är detsamma som hos föregångaren Snapdragon 8 Gen 1 men ett Snapdragon X65 5G-modem för mmWave och stöd för sub-6GHz 5G-anslutning, och enligt Qualcomm går det att komma upp i ledladdningshastigheter på upp till 10Gbps. Det går att köra 5G på bägge SIM-korten och den har stöd för 4×4 MIMO på sub-6GHz-nätverk och 2×2 MIMO på mmWave-nätverk. 

Positionering kan göras med dubbla satellitfrekvenser och stöd för Beidou, Galileo, GLONASS, NavIC, GPS och QZSS.

Andra anslutningar inkluderar Wi-Fi 6E (med MU-MIMO), Bluetooth 5.3 (vilken inkluderar LE Audio, aptX, aptX Adaptive och LDAC), NFC och USB 3.1.

De första enheterna som lanseras med den nya processorn kan bli Samsungs kommande Galaxy Z Flip 4 och Galaxy Z Fold 4 som kan komma att presenteras i augusti eller september.

Snapdragon 7 Gen 1

Qualcomm presenterade även den nya generationen som främst är tänkt att användas i mellanklassmobiler. På sätt och vi ses den som en efterföljare till Snapdragon 778, men tack vare 4nm-teknik ska den både ha bättre energieffektivitet och 20 procent snabbare grafik tack vare en ny Adreno-GPU, samt snabbare 5G och förbättrat stöd för Wi-Fi 6/6E tack vare ett nytt Snapdragon X62-modem. Den har även utrustats med sjunde generationens AI Engine som ska ge 30 procent snabbare AI-hantering. Man introducerar även Trust Management Engine och stöd för Android Ready SE, vilket gör Snapdragon 7 Gen 1 tillräckligt säker för att hantera digitala bilnycklar och mobila körkort och legitimationer.

På kamerafronter har den stöd för 200MP-sensorer och videoinspelning i 4K med HDR-stöd.

Snapdragon 7 Gen 1 kan komma att dyka upp redan det här kvartalet, och tillverkare som står nära till hands att presentera de första enheterna är bland andra Honor, OPPO och Xiaomi.