Full hd-skärm på 5,5 tum

Vi har testkört LG Optimus G Pro

LG Optimus G Pro har en 5,5 tums LCD-skärm med full hd-upplösning.
Telefonens baksida utgörs av ett plastbakstycke med ett mosiakmönster, som påminner om det vi tidigare har sett hos Nexus 4 och LG Optimus G.
G Pro-modellen har en tjocklek på 9,4 millimeter, och väger 160 gram.
Här ser vi bakstyckets rundade form. Designen skiljer sig en hel del från LG Optimus G, som har en mer fyrkantig form med skarpa kanter.

Med LG Optimus G Pro satsar LG på att ha en tuff motståndare till populära anteckningsmobilen Samsung Galaxy Note 2. Mobil har snabbtestat LG:s nya bjässe med 1080p-skärm och en Snapdragon 600-processor under huven.

Publicerad Uppdaterad

Här är den - en av de hetaste nya Androidenheterna denna vår. LG Optimus G Pro har redan lanserat i Japan av operatören NTTT DoMoCo  Det var inte länge sedan som Mobil recenserade nuvarande flaggskeppet LG Optimus G - och nu har vi alltså snabbtestat uppföljaren LG Optimus G Pro.

5,5 tum - och full hd

Vi kan snabbt konstatera att det har hänt en hel del sedan Optimus G-modellen. Det mesta uppenbara är skärmstorleket. Optimus G Pro har en jätteskärm på 5,5 tum med full hd-upplösning. Detta innebär alltså 1920 x 1080 bildpunkter och en pixeltäthet på 401 pixlar per tum. 

Det är tydligt att LG Optimus G Pro är ett svar på Samsungs populära Galaxy Note 2. Båda telefonerna - eller om man ska kalla dem "phablets" - har 5,5-tumskärmar. Det som talar till Optimus G Pro:s fördel är framför allt  den högre upplösningen och skärmkvaliteten, som imponerar stort. Färgerna har en riktigt fin lyster och även svärtan är bra. Skärpan och betraktningsvinkeln är också imponerande. 

Rent designmässigt påminner faktiskt Optimus G Pro en hel del om Note 2. Här snackar vi alltså om en rektangulär form med mjuka, rundade hörn - vilket skiljer sig en hel del från den mer fyrkantiga formen som Optimus G har. Baksidan på Optimus G Pro har en svagt kurvad form, och telefonen känns behaglig att hålla i. Måtten - 150.2 x 76.1 x 9.4 mm - och vikten på 160 gram gör att telefonen ändå känns rätt smidig, trots att skärmen alltså är på 5,5 tum.

LG Optimus G (och Nexus 4) kunde stoltsera med en baksida i glas. På Optimus G Pro har glaset bytts ut mot något slags plastmaterial. Detta gör att telefonen inte känns lika robust och kompakt som Optimus G. Men G Pro-modellen ger fortfarande en mycket mer solid känsla än Galaxy Note 2, som är i ärlighetens namn är rätt plastig. 

QuickMemo-knapp

När det gäller funktioner har det fått följa med en hel del grejer från Optimus G-modellen. Den nya bjässen Optimus G Pro har också samma QSlide-funktion, som alltså gör det möjligt att köra vissa appar i ett slags popupp-fönster på en del av skärmen medan du kan göra andra grejer på resten av skärmen. Det känns som att detta definitivt funkar bättre på 5,5-tumsskärm, men jag har fortfarande svårt att känna att det här är något som man skulle använda dagligen. 

En sak som är riktigt bra är att Optimus G Pro har fått en dedikerad QuickMemo-knapp på vänster sida om fronten. Denna ska främst användas för att aktivera deras QuickMemo-funktion, som gör det möjligt att göra snabba anteckningar direkt på skärmen. Här skulle en styluspenna - liknade den som Note 2 har - verkligen kunna komma till användning. Men så vitt jag vet finns det inget sådant tillbehör från LG, och det känns tråkigt. 

Roligare är dock att du kan anpassa QuickMemo-knappen efter dina önskemål. Vi väljer att lägga till en hotkey-genväg till kamera-appen, som alltså sedan dyker upp direkt när vi trycker på knappen. 

Snapdragon 600 på insidan

Under huven på LG Optimus G Pro finns alltså en fyrkärnig Snapdragon 600-processorn. Det här är inte Qualcomms nya värstingmodell - som har fått namnet Snapdragon 800 - men rent användarmässigt betyder inte detta att Optimus G Pro känns undermålig på något sätt. Telefonen har ett bra flyt i menyer och navigering. 

Precis som LG Optimus G  har den nya Optimius G Pro stöd för LTE/4G och täcker in alla frekvensband som används i dag i Sverige  för kommersiellt bruk - det vill säga 800 MHz, 900 MHz och 2 600 MHz.

Vi har bara haft möjlighet att testa LG Optimus G Pro under en kort stund, och överlag ger den nya bjässen ett bra intryck.  Det ska dock bli intressant att kolla närmare på vad - förutom den superhögupplösta skärmen - som särskiljer den från Samsungs anteckningsmobil. 

En sådan grej skulle kunna vara det kraftfulla batteriet som LG Optimus G Pro kan stoltsera med. Här snackar vi en kapacitet på 3 140 mAh, som i rena siffror är lite vassare än Note 2 och dess 3 100mAh-batteri. Men när det gäller faktiskt faktiskt batteriprestanda är det omöjligt att säga någonting utan att hårdtesta LG Optimus G Pro. Det samma gäller även hur Snapdragon 600-processorn står sig mot Samsungs motsvarighet i Note 2. En penna hade känts passande till en modell av detta slaget, men LG kanske vill undvika att kopiera Note-konceptet med S Pen.

Oklart om G Pro kommer till Sverige

LG vill inte säga någonting om huruvida LG Optimus G Pro är aktuell för Sverige. Det enda vi får veta är att G Pro-modellen kommer att släppas på "vissa utvalda" marknader i Europa. Vi lovar så klart att återkomma så fort vi vet något mer om vilka ländera detta kan handla om.