Hårdvara, mjukvara, framtid

Reportage: Huaweis nästa steg

Sverige är ett tufft land för mobiltillverkare att slå sig in på. Vi har undersökt hur Huawei ser på landet i norr och hur de planerar att bli en storspelare här. Från breda strategier ner till enskilda hårdvarudetaljer.

Publicerad Uppdaterad

Tidigare har Huawei sagt att Sverige är en av de svåraste marknaderna i världen att ge sig in på när det kommer till mobiltelefoner. Du som läsare är säkert medveten om att Sveriges mobilmarknad domineras av ett fåtal stora spelare, där Apple och Samsung har de största bitarna av kakan. Kinesiska Huawei är knappast en okänd spelare här och vi har under många år kunnat följa deras resa från att ha varit budgetmärke i vårt land till att stegvis introducera större och häftigare modeller.

Företaget satte sin fot här precis i början av millenniet i Kista i norra Stockholm där de fortfarande huserar. Till en början handlade det i första hand om infrastruktur för mobilnäten, där bland andra Telia och Tele2 är stora kunder. Under företagets 16 år i Sverige har fokusområdet utökats till mobiltelefoner, surfplattor och andra konsumentenheter och numera även en satsning på infrastruktur för framtidsämnet uppkopplade städer. 

Men idag och nu är det mobiltelefonerna vi fokuserar på. Nyligen lanserades Honor 8, där Honor fungerar lite som ett dottermärke till Huawei. Många kliade sig i huvudet när det blev klart att flaggskeppet Mate 9 inte kommer till Sverige, men strax efter blev det klart att vi istället får Pro-modellen av densamma hit med betydligt skrytigare specifikationer.

Vi satte oss ner för ett samtal med Wang Shengli, Huaweis chef för Central- och Östeuropa samt Norden, för att höra hur de ser på den svenska marknaden specifikt. Här i Sverige har vi exempelvis sett en mindre separation mellan Huaweis eget varumärke och systermärket Honor.

– Vi ser det som en familj, menar han. Där är Honor en del av den familjen med en mer ungdomlig ton, vilket faktiskt gäller speciellt i Sverige. Vi ser det som ett sätt att erbjuda större valmöjligheter. Telefonerna från Huawei går mer åt premiumsegmentet sett till både materialval och hårdvara, medan Honor ska vara attraktivt utan att kosta lika mycket. Just Honor 8, och då särskilt den blå modellen, har mottagits väldigt bra av våra kunder i Sverige.

Just när det gäller Honor har vi under året sett artisten Petter som en lokal ambassadör för varumärket och det är en del i den strategi Huawei har generellt för att vinna mark här.

– Det kommer vi att jobba vidare med även framöver. Det finns väldigt många lokala hjältar i Sverige och det kan vara ett bra sätt att öka vår synlighet.

Samtidigt är användarna själva en annan stor och viktig del.

– Än mer viktigt är att vi lyckas bygga en stabil användarbas, menar Wang. Det är något som tar tid, men vi tror på att göra våra kunder nöjda, antingen genom design och pris genom Honor eller premiumkänslan i Huaweis telefoner. De som gillar vad vi gör hoppas vi sedan ska influera familj och vänner så att vår användarbas kan skalas upp. Efter det är det egentligen inget stort problem att ge sig på Apple eller Samsung sett till marknadsandelar.

Just design, pris och hårdvara är nyckelord när han pratar om företagets telefoner. Men det finns mer jobb att göra.

– Vi kommer från telekomindustrin och därifrån har mobildelen tagit med sig ett tungt fokus på kvalitetskontroll för att vi ska kunna erbjuda telefoner med hög kvalitet. Vi satsar mycket på glas och metall som materialval, med Mate 9 och dess 2,5D-glas som exempel. Samtidigt tror vi mycket på att göra telefoner som är så kompakta det bara går samtidigt som skärmen är så stor som det är möjligt för formfaktorn. Vidare satsar vi hårt på exempelvis telefonernas hårdvara, där vi gör våra egna Kirin-chip. Samtidigt har vi vårt långsiktiga partnerskap med Leica, där vi i Mate 9-serien introducerar den andra generationens kameror från det samarbetet, med fokus på att ge vanliga användare både bättre bildkvalitet och en hel del proffsfunktioner. Samtidigt behöver vi jobba på att förbättra vår service till potentiella kunder i Sverige och även servicen till de som redan är kunder.

Just apropå mindre ljusa sidor av det hela har Huawei historiskt sett inte utmärkt sig för att vara speciellt bra på att uppdatera sina telefoner med exempelvis nya versioner av Android, vilket är en del av servicen till befintliga kunder och något Wang säger sig vara väl medveten om.

Bygger bas
– Uppdateringar är väldigt viktigt och fragmenteringen i Android är en huvudvärk för hela industrin. Vi jobbar hårt på att förbättra oss inom det området med våra ingenjörsteam. Vår målsättning när det kommer till nya versioner av Android till våra befintliga telefoner är att vi ska vara i den första vågen av tillverkare som skickar ut uppdateringar.När framtiden kommer på tal är det många av de nyckelord som redan nämnts som återkommer.– Framtiden är alltid svår att förutse och väldigt många begåvade personer jobbar hårt på just det. För oss handlar det om att förbättra det vi redan jobbar hårt på. Batteritid är något som alltid kommer upp och där har vi redan gjort stora framsteg, men som vi ser det så är målsättningen att en tung användare ska kunna köra åtminstone tre dagar på en laddning. Samtidigt handlar det om att i alla lägen förbättra tre saker. Alla människor vill kommunicera, det är ett grundläggande behov för människan och det ska de kunna göra utan att behöva oroa sig för batteritid eller tekniken bakom. Underhållning, med både skapande genom kamera och konsumtion via skärm och ljud är något där vi alltid kan höja kvaliteten. Slutligen handlar det om det mer tunga, datorliknande jobbet där vi hanterar dokument, mejl, bankärenden och mycket annat som alltid kan bli bättre, säkrare och mer tillförlitligt.Huawei vs Honor
Just i och med Honor 8 är skillnaden mellan de två varumärkena extra tydlig. Mate 9 Pro har metallskalet och det välvda frontglaset, medan Honor 8 behandlar glas på ett helt annat sätt. I det fallet har ovanligt mycket fokus lagts på just designen, trots att det prismässigt är en telefon i mellanklassen. Både fram- och baksida är av glas som sitter ihop i ramen av detaljslipad metall. Just glaset på baksidan är lite extra intressant eftersom det består av 15 extremt tunna skivor glas. Just valet av glas ska påverka mottagning av alla radioenheter mer åt det positiva hållet än vad metall gör, som ofta blockerar radiovågor. Samtidigt ger den stora mängden glaslager en annan sorts reflektion än vad ett enstaka lager hade gjort. Huawei belyser gärna skimret som uppstår med den tekniken, som tillsammans med de dubbla kamerorna på baksidan gör att telefonen sticker ut ganska mycket från massan. Men även om Huawei verkar lika stolta över och satsar lika mycket på Honor som en egen identitet och ett eget varumärke är det i Huaweis egna P- och Mate-serier som mycket av innovationen introduceras. Visst kan Honor med all rätt ses som skrytbyggen i sin prisklass och särskilt med Honor 8 är det tydligt att de vill särskilja sig från storebror med design. Men det är fortfarande från Huaweis egna flaggskepp de plockar nyheter och teknik, allt från chipteknik till kamera och mjukvara är vanligen sådant som först har introducerats i Huaweis Mate eller P-serie för att sedan leta sig in i såväl Huaweis billigare telefoner som Honors.Ett exempel är de dubbla kamerorna i Honor 8, som vi först såg i Huawei P9. Honor saknar Leicas inblandning i mjukvaran, men tankesättet kring de dubbla kamerorna känns igen. I Mate 9 Pro, som är den variant av Mate 9 som kommer hit, är återigen dubbla kameror med Leica-märkning inblandade. Denna gång i en andra generation med en rad förbättringar gentemot kameran i P9. Att vi kommer att få se några av, eller alla, förbättringarna i kommande Honor-telefoner känns därför ganska rimligt.Det kanske mest tydliga ligger dock i det du använder mest i telefonen, nämligen dess gränssnitt. Huawei har ett eget skal över Android, där de både har putsat många grafiska element efter deras tycke och smak, och lagt till mängder med småfunktioner som du inte hittar i Android från start.Men som sagt är det i Mate 9 Pro vi svenskar får se systemet först. Honor 8 ska uppdateras till detta inom kort dock, men det här är ytterligare ett exempel på var många nyheter tittar fram först. Eftersom Huawei satsar stort på hård- och mjukvara passade vi därför på att prata med folket bakom kulisserna på båda de områdena.Egen hårdvara
För att få lite mer kött på benen gällande hårdvaran och då särskilt den som Huawei, via dotterbolaget Hisilicon, gör själva tog vi en pratstund med Huaweis kinesiska hårdvaruteam (som av sekretesskäl inte ville nämnas vid namn).Huaweis egen chipserie går under familjenamnet Kirin, där Kirin 960 är den senaste utgåvan som sitter i Mate 9 Pro. Till skillnad från två andra giganter på chipsetmarknaden, Samsung och Qualcomm, licensierar de inte sina chip till någon annan och medan de designar själva chippen är processorkärnor och grafikchip inte några hemmabyggen, utan processordesignern ARM:s standardkomponenter.– Det finns en väldigt bra anledning till att vi i dagsläget inte säljer våra chip till andra tillverkare, menar de. Hisilicon gör inte bara chipset för mobiler utan chip till alla Huaweis produkter. Hittills har vi inte den skalan på produktionen för att kunna sälja Kirin-chip till någon annan, utan vi har fullt upp med att möta efterfrågan av komponenter till våra egna produkter.– Anledningen till att vi använder oss av ARM:s egna grafik- och processordelar har att göra med att det är en väldigt komplex apparat bakom. Även om vi hela tiden undersöker och utvärderar en egen design, likt Qualcomms Kryo-processorkärnor eller Adreno-grafik, handlar det mycket om att väga kostnad mot effektivitet. Just Qualcomm har visat vilken komplex process det handlar om, eftersom de har haft en tillbakagång mot att köra ARM:s standardkomponenter även de.Processorkärnor och grafik är bara två delar av den komplexa komponentkarta som utgör ett systemchip, där modem, ljud, bildprocessor för kameran och mycket annat ingår och där Huawei själva gör många av delarna. Men samtidigt ser de den egna Kirin-produktionen som ett sätt att effektivisera.– Vi skulle kunna köpa in chip från andra, men när vi designar våra egna chip har vi större möjligheter att påverka vad de ska innehålla och vi har betydligt kortare utvecklings- och anpassningstider gentemot enheternas övriga delar. I och med Kirin 960 är vi först ut med att använda ARM:s nya A73-kärnor och även först med deras nya grafikchip Mali G71. Det är sådant som inte hade varit möjligt på samma tid om vi hade köpt in chip från andra. Tiden för test och anpassning av andras chip ligger på mellan ett till två kvartal och den tiden kan vi korta ner väsentligt genom att designa våra egna chip.Med ryggmärgen i telekomindustrin är det heller inte konstigt att Huawei gör sina egna modem till Kirin-chippen, något som medfört en annan nyhet. Mate 9 Pro har plats för dubbla SIM-kort. Men till skillnad från tidigare varianter av detta behöver du inte välja vilket kort som ska ha mottagning på alla band och tekniker och vilket som bara ska ha GSM-mottagning.– Det är ytterligare en fördel med att göra vår egen hårdvara. I och med Kirin 960 har du mottagning på alla band på båda korten samtidigt. Det är en funktion vi vet har varit efterfrågad. 2G-näten är inte tillräckligt i vissa länder och i vissa nätverk och det är inte där nätutbyggnaden sker längre, så med vår teknik får användaren större valmöjligheter.Även när vi pratar chipset kommer energieffektivitet in i bilden och därmed en av Huaweis andra viktiga fokuspunkter, batteritiden.– Även här handlar det om ett komplext ämne där vi har bättre kontroll genom att designa våra egna chip. Hård- och mjukvaran jobbar nära varandra, vilket gör det fördelaktigt att vi gör båda två. Vi har dels en riktigt strömsnål hjälpprocessor som håller rätt på enklare GPS-markeringar och andra sensorer, dels kan vi stänga ner stora delar av chippet under lättare arbetsuppgifter. Samtidigt bidrar de korta utvecklingstiderna och vår tidiga implementation av A73-kärnorna även de till bättre bateritider , eftersom en viktig del med de nya A73-kärnorna är just dess strömsnålhet. Även det nya grafikchippet Mali G71 gör sitt. Där har antalet kärnor fördubblats för att jämna ut arbetsbördan och förbättra energiförbrukningen.Effektivare mjukvara
I samband med Mate 9 Pro är det dags för version fem av EMUI, baserat på Android 7.0. EMUI är det anpassade gränssnitt som Huawei lägger på Googles Android och här ligger stort fokus på att systemet har blivit snabbare på att reagera och starta appar, samtidigt som Huawei har lyssnat på feedback från användare. Det yttrar sig kanske mest tydligt i att notisfältet ser mer ut som vanliga Android och att du faktiskt kan slå på applådan där alla appar sparas, istället för att alla hamnar på startskärmarna. Det senare är oftast det som kommit upp när folk kritiserar Huaweis mjukvaruskal, men som du även tidigare kunnat anpassa utan krångel genom att ladda ner ett tredjepartsskal, alltså en startskärmsapp eller så kallad launcher.Redan innan funktionen introducerades i Android 7.0 hade EMUI, som gränssnittet heter, stöd för att köra två appar på skärmen samtidigt. Att på olika sätt anpassa skärmens färgton och ljusstyrka är också något som varit på gång i Android till och från, men som EMUI haft inbyggt länge.– Det är en funktion som vi haft länge och som blir ännu bättre i kombination med det som Google introducerar i Android 7.0. Det säger Christophe Coutelle, som är en av Huaweis ansvariga för mjukvara mot konsumenter och affärsutveckling på området.Han menar att EMUI 5.0 har några stora nyheter, men att det stora jobbet har legat i sådant som inte riktigt syns vid en första anblick.– De stora nyheterna vi kommunicerar är såklart snabbheten och det förbättrade gränssnittet. Men ett stort jobb har varit att städa upp den underliggande arkitekturen. Tidigare har Android i kombination med EMUI varit ett enda paket, vilket har gjort att hela systemet behöver uppdateras så snart vi gör en ändring. Numera har vi gått mycket mer mot ett modulärt tänk, vilket ska göra uppdateringar av både vårt eget system och våra egna funktioner snabbare och lättare, men det gör också att vi blir snabbare på att uppdatera Android. Det mest aktuella exemplet är nu med Android 7.0, som Google släppte skarpt i slutet av augusti och som vi kunde leverera i en färdig produkt nu i och med lanseringen av Mate 9, en tidsperiod på knappt två månader.När det kommer till EMUI i sig är det kanske tydligaste att du kan slå på applådan istället för att alla appar sparas på hemskärmarna.– Där har vi lyssnat på våra användare och vi har kommit fram till att det är åtminstone hälften av användarna som gillar det vi gjort tidigare, men samtidigt vill vi ge resterande användare möjligheten att anpassa som de själva vill. Applådan är inte påslagen från start, men att växla mellan de två lägena går på ett ögonblick.Samtidigt har en hel del gjorts för att förbättra batteritiden.– På en befintlig produkt får du ut ungefär 20 procents längre batteritid med EMUI 5 jämfört med 4.1, säger han. Medan det är en stor förbättring kunde vi faktiskt ha gjort mer. Men istället för att fokusera till hundra procent på batterilivslängden valde vi att lösa de problem vi haft tidigare med appar som inte lämnar ifrån sig notifikationer eftersom de fångats upp av de strömbesparande funktionerna. Den biten är löst nu och drar såklart lite mer batteri, men ger ett betydligt större mervärde för konsumenten.En annan stor del, både idag och i framtiden, är det som Huawei kallar för smart anticipation och maskininlärning.– Det har att göra med hela paketet. Vi kontrollerar hårdvaran för bättre minnesoptimering, städning av både lagring och arbetsminne och en del komprimeringstekniker. Det tillsammans med att vi använder modern lagringsteknik gör att läs- och skrivhastighet från start är 20 procent bättre än tidigare. Vi kontrollerar även processorhastigheten och med introduktionen av Vulkan-tekniken i grafikdelen blir renderingshastigheten och belastningen på hårdvaran betydligt förbättrad.– Samtidigt har vi utvecklat vår artificiella intelligens en hel del. Den introducerades i P9 och hjälper till att känna av vilka appar du använder, när du använder dem och hur du växlar mellan dem. Numera är den biten ännu bättre och tillsammans med kontrollen av hårdvaran gör det att vi kan hålla telefonen snabbare under en längre tidsperiod. Erodering av prestanda är ett stort problem för Android och vi gör väldigt mycket för att motverka den. Samtidigt görs allt detta lokalt på telefonen och inget skickas till någon molntjänst, allt för att värna användarintegriteten.
Ett av Huaweis kontor här i Sverige

Det är även i nyheterna kring EMUI 5.0 som han ser att utvecklingen den närmaste tiden kommer att ske.
– Att göra vår artificiella intelligens ännu smartare och mer omfattande är det stora utvecklingsområdet för EMUI 5.1 och 6.0 allteftersom de närmar sig, där den senare kommer att innehålla riktigt stora utvecklingar. Men givetvis fortsätter vi att utveckla och förbättra hastighet och strömoptimeringen även framåt.

Mr. Wang
En del av Huaweis kinesiska högkvarter
Honor 8 och dess glasbaksida i flera lager
Delar av Huaweis nya EMUI 5.0
Sim-kortssläden från Mate 9 pro
En del av Huaweis Kinesiska högkvarter
Lanseringsbild med samarbetet mellan Huawei och Leica. Här i dess första tappning med modellen P9
Delar av Huaweis kinesiska högkvarter

Det här är Huaweis nya gränssnitt

EMUI 5.0 är senaste versionen av Huaweis anpassade skal till Android. För ungefär ett år sedan anställde Huawei Abigail Brody som ansvarig för mjukvarudesign och användarupplevelse och det är hon som nu leder gränssnittsteamens arbete. Med ett förflutet på bland annat Apple har hon utvecklat gränssnittet så det använder sig mer av organiska runda former och den genomgående färgtonen är blå. Tanken är givetvis att Huawei ska ha ett gränssnitt med en unik kontinuitet som ändå bygger på Googles Android-system och inte kikar så mycket på vad konkurrenterna gör. EMUI 5.0 ska även vara mera effektivt så att det är snabbare att använda och utnyttjar skärmen på ett mer effektivt sätt. Det du som gör för tillfället i telefonen ska utnyttja så mycket av skärmytan som möjligt så du slipper bli distraherad av annat. Som exempel hävdar Huawei själva att foton i bildarkivet i den nya versionen tar över 75 procent av skärmytan i just bildgalleriet medan föregångaren bara använde 62 procent till att faktiskt visa dina bilder.