https://www.mobil.se/tester/test-huawei-mediapad-m2-100
561350
Tester
Vill göra både och

Test: Huawei Mediapad M2 10.0

● BILDSPEL
Penna, bra ljud och ett rätt lågt pris. Huawei satsar på surfplattan när många andra gör tvärtom.

Sida 1

Man kan ringa vanliga telefonsamtal med Mediapad M2 10, men storleken gör att det ändå är framför allt en surfplatta och inte så mycket telefon även om funktionen finns där. Försäljningen av surfplattor har minskat en tid och för att kunna göra ett avtryck på en marknad som domineras av Ipad och dalande försäljningssiffror krävs framför allt smarta funktioner som erbjuder något du inte vill eller kan använda din mobiltelefon till. För idag när mobiltelefonerna har större skärm krävs kanske mer än tidigare av surfplattan för att vi ska känna att den verkligen fyller en lucka. Andra tillverkare har adresserat det här faktumet genom att lansera plattor med pennor och tangentbord och till viss del väljer även Huawei den vägen.

Plattan Mediapad M2 har tidigare funnits även i en åttatumsversion, men här i tiotumsversionen tillkommer en del funktioner. Framför allt så är det pennan och ljudet som gör att plattan skiljer ut sig dels från telefoner i den större storleksklassen, dels från andra surfplattor. Annars är skärmen på tio tum bra med tillräcklig upplösning och bra färgåtergivning. Pennan tillför funktioner som gör att du kan rita med betydligt större precision än med ett finger, men när jag testar visar sig de fyra högtalarna, en i varje hörn, påverka mitt intryck av plattan mer. Högtalarna ger ett riktigt bra ljud och i kombination med skärmen är det en bra grund för att göra plattan till en bra underhållningsenhet. Jag kollar med andra ord på en hel del videoklipp, både längre avsnitt och korta Youtube-klipp. Ur den synvinkeln skulle jag hellre se ett skyddande ställ framför pennan som medföljande tillbehör, men nu försöker alltså Huawei ro hem både underhållningen och produktiviteten i en och samma platta.

Operativsystemet i sig är ju Android och då med Huaweis vanliga anpassningar som framför allt innebär att du inte har appar samlade i en applåda och sedan gör genvägar från hemskärmen. Här samlas istället alla installerade appar direkt på någon av hemskärmarna, tillsammans med widgetar. Tanken är att det ska bli lite enklare att hitta och Ipad och Iphone fungerar ju på samma vis. Föredrar du ett gränssnitt med separat applåda går det att ladda ner en hemskärmsapp som erbjuder det, så där har du ett fritt val.

Traditionellt har Huawei framför allt konkurrerat med pris, men de senaste åren har de accelererat både teknik och design för att strida mot konkurrenterna även i ett högre prissegment. Tittar vi på vad konkurrerande surfplattetillverkare erbjuder i samma prisklass så finns Ipad Air med 4G för ett par hundralappar mindre, en hel rad olika Androidkonkurrenter, men även surfplattor för under halva priset som även de har 4G. Det här ökar så klart pressen på Huawei Mediapad att erbjuda något unikt.

Sida 2

Kanske är det här som pennan kommer in i bilden, för det är ju i alla fall något som väldigt få surfplattor har idag och särskilt då en penna som ingår i priset. För ett par år sedan hade Samsungs Note-surfplattor samma funktion. Idag är det dock år sedan Samsung lanserade en surfplatta med tillhörande S-Pen, så Huawei får agera mer fritt på marknaden.

Huaweis penna som medföljer Mediapad 10 kallas föga fantasifullt för M-Pen och har förutom knapparna som gör att du kan använda den för genvägar även en tryckkänslig udd som känner av hur hårt du trycker pennan mot skärmen. Det här visar sig bland annat i den medföljande appen Bamboo Paper där du kan rita och se hur strecket blir tjockt eller tunt beroende på hur du trycker med pennan. Precisionen är bra men om du verkligen har nytta av en penna till din surfplatta beror ju mycket på vad du primärt ska använda surfplattan till.

Genom att hålla in den nedre av de två knapparna på pennan och rita en figur på skärmen kan du göra en skärmdump av en del av skärmen. Genom att hålla in samma knapp och sedan trycka på skärmen med pennan får du upp en genvägsmeny, oavsett vilken app du är i. En av genvägarna leder dig till en kort kurs om vilka genvägar som du kan nå med hjälp av pennan, de andra tre leder till en ny anteckning samt två sätt att ta skärmdump. Det känns med andra ord som om Huawei kunde ha gjort mer än så med pennan. Den app som medföljer för att du ska kunna rita med pennan heter som jag nämnt Bamboo Paper. Appen tillverkas av Wacom och här hittar du förutom möjligheten att rita med den medföljande pennan även en del extrafunktioner som kostar pengar. Du kan ladda ner ett par gratis penslar och penntyper, men även köpa kritor, andra typer av virtuella anteckningsblock, penntyper och penslar i appen samt få mer information om pekskärmspennor som Wacom tillverkar och säljer, ungefär sådana som Huawei själva skickar med sin platta alltså. Ska vi summera de funktioner pennan tillför så kan den vara användbar för den som tecknar mycket och behöver den här precisionen, men samtidigt är appen och pennan förmodligen för begränsade för den som är verkligt intresserad och vill ha möjligheter att använda teckningarna i andra sammanhang om det nu handlar om designskisser, ritningar eller andra typer av visuella instruktioner.

Plattan i sig är i huvudsak i metall, vårt testexemplar är guldfärgat, men den finns även i silverfärg. Kvalitetskänslan är god och man kan nog säga att Huawei för varje enhet de lanserar tar ett litet steg från facket att enbart konkurrera med lågt pris till en position där de alltmer kan konkurrera med branschens verkliga tungviktare. Granskar man plattan som sådan är det inget som avslöjar att det här inte skulle kunna vara en produkt från LG eller Samsung, för att nämna några mer etablerade spelare. Snarare är det mjukvaran som visar att Huawei varit med på marknaden kortare tid, eftersom många anpassningar av systemet saknas.

På framsidan under skärmen finns fingeravtrycksläsare som du kan använda för att låsa upp enheten, men fingeravtrycksläsaren fungerar inte fullt ut som hemknapp. Om du har en app igång kan du vila fingret på fingeravtrycksläsaren för att komma tillbaka till startskärmen, men fingeravtrycksläsaren är inte en knapp för att väcka plattan från viloläget. Då får du istället använda startknappen på sidan av plattan. Hemknappen, liksom tillbakaknapp och programväxling hittar du i stället som mjukvaruknappar längst ner på skärmen.

Behållningen av Mediapad M2 10 är framför allt skärm och då särskilt i kombination med högtalarna som gör den till en bra platta för att titta på film i. I konkurrensen finns dock flera plattor från andra tillverkare med betydligt lägre prislapp.

Sida 3

Å andra sidan: Daniel Hessel
Kul penna, bra skärm och en över lag rätt bra platta. Samtidigt känns den väldigt tung, särskilt för något med en så hög prislapp.

Mobils Batteritest
Batteriets videotid: 5 h 57 min

Frågor och svar
När har jag nytta av pennan?
Användningsområdet för pennan är begränsat utanför den medföljande rit-appen. I rit-appen som heter Bamboo Paper kan du teckna, men vill du göra något mer avancerat är den appen begränsad.

Vad anpassar Huawei i Android?
I mjukvaran märks det att Huawei inte varit med lika länge som Sony, Samsung eller LG. När de stora tillverkarna öser på med egna widgetar, exklusiva appbutiker och annat gör Huawei framför allt en egen startskärm (utan den så kallade applådan) och en funktion för att dela skärmen så att man kan köra två appar samtidigt.

Kameran då?
Faktum är att kameran är ovanligt bra, särskilt då för att sitta i en surfplatta. 

Ett alternativ: Billigare utan 4G
Använder du inte din platta utanför hemmet så kan du spara lite på att välja en utan 4G och SIM-kortplats. Då finns Lenovo Tab 2 för under 2 000 kronor och den SIM-kortslösa versionen av Mediapad M2 10 för 3 300 kronor.

Testbild

 Fin autofokus och relativt bra färgåtergivning även i lite mer utmanande miljöer erbjuder kameran i Huawei Mediapad M2 10.