Mobilredaktionen svarar på läsarnas aktuella frågor

Samtalsinspelning, smarta spårningsappar, batteritid och Chromecast-tips

På Mobilredaktionen får vi löpande frågor om aktuella ämnen. Om gamla svenska mobiltillverkaren Neonode, hur du spelar in samtal med din mobil, användning av Chromecast, smarta spårningsappar och mycket mer. Här passar vi på att svara på de mest aktuella frågorna.

Publicerad Uppdaterad

Tidig svensk föregångare till Iphone

Fråga: Jag minns att det kom en tidig svensk mobiltelefon med touchscreen, tror det var innan Iphone. Den hade mycket spejsig design. Minns ni vad den hette?

Erik Mörner svarar: Ja, det var Neonode. Det var otroligt mycket snack om dem och vi fick en förhandstitt på Cebit-mässan i Tyskland mars 2002. Den var innovativ, med unik geststyrning på den pyttelilla (särskilt med dagens mått mätt) pekskärmen. Det skulle dock dröja två år till innan telefonen i sin första version kom ut. Uppföljare lanserades, men Neonode övergick sedan till att istället leverera sin skärmteknik till andra tillverkare. 

Tidig svensk föregångare till Iphone

Fråga: Jag minns att det kom en tidig svensk mobiltelefon med touchscreen, tror det var innan Iphone. Den hade mycket spejsig design. Minns ni vad den hette?

Erik Mörner svarar: Ja, det var Neonode. Det var otroligt mycket snack om dem och vi fick en förhandstitt på Cebit-mässan i Tyskland mars 2002. Den var innovativ, med unik geststyrning på den pyttelilla (särskilt med dagens mått mätt) pekskärmen. Det skulle dock dröja två år till innan telefonen i sin första version kom ut. Uppföljare lanserades, men Neonode övergick sedan till att istället leverera sin skärmteknik till andra tillverkare. 

Skillnader i batteritid

Fråga: Kan du förklara, i ert test av OnePlus Nord CE 2 Lite anger ni att den har genomsnittlig batteritid, men när jag läser ett test av en annan tidning ger de den mobilen utmärkelse för bästa batteritid. Jag blev överraskad, till och med bättre än Iphone 13 Pro Max.

Elias Nordling svarar: Det är i grunden svårt att testa batteritiden, som påverkas av processorbelastning, skärmens ljusstyrka, mobilens mottagning med mera. Vårt test är ett test av skärmtiden med maximal ljusstyrka och headset-ljud på högsta volym. Andra testare testar säkert andra parametrar.

Växla till Chromecast utan krångel

Fråga: Tack för artikeln om Chromecast med Google TV. Kan ni möjligen ge ett tips angående detta: Vi har Tele2/Comhem med Tivobox och nyss installerat Chromecast (ej den med fjärrkontroll). För att kunna använda Chromecast måste jag dra ur nätsladden till Tivoboxen. I annat fall får jag inte igång Chromecast. Ska det vara så?

Erik Mörner svarar: Nu har jag inte testat just Tivoboxen och vet i detalj hur den fungerar, men det låter som du ska växla source, alltså källa, på teven så bör Chromecasten bli tillgänglig utan att du behöver dra ur några sladdar.

Vilka Freebuds

Fråga: Jag undrar vilken som är bäst, Huawei Freebuds 4 eller Huawei Freebuds Pro?

Elias Nordling svarar: Erik Mörner har testat bägge headseten. Du hittar hans test här:

https://www.mobil.se/tester/produkttester/test-huawei-freebuds-4-ett-lat...

https://www.mobil.se/tester/produkttester/test-huawei-freebuds-pro

Jag skulle säga att de är rätt likvärdiga. Välj det du föredrar av öronsnäckor med eller utan gummiplupp, eller köp den billigare.

Följa sambon för säkerhets skull

Fråga: Jag undrar om ni känner till, och eventuellt har skrivit om, en app där man kan följa varandra i realtid när man är ute och promenerar. Jag och min fru är över 70 år, och älskar att vara ute och promenera, var och en vid olika tillfällen. Vi skulle vilja kunna "övervaka" varandra, så att man i tid kan se om något har hänt den andre. Vi har en app som heter "MobiTime" och den är suverän när det gäller att följa bussarna i realtid. En sådan app skulle vi vilja ha, där vi tydligt kan se var den andre är, just för tillfället. Vi har prövat en helt värdelös app, Googles "Dela position", men den kan i bästa fall visa var den andre varit för fem minuter sedan. Nej vi vill ha en app där man tydligt kan se hur den andre rör sig i realtid. Hoppas att det finns sådana som är erkänt bra!?

Erik Mörner svarar: Har ni Iphone så är Apples egen tjänst Hitta det klart bästa alternativet. Annars är apparna Life 360 (https://www.life360.com/intl/) eller Zenly (https://zenly.com/) bra alternativ. Den första är just en familjehittarapp medan den andra främst är en social app för ungdomar, men båda har positioneringsfunktionerna du söker och finns för både Iphone och Android.

Apple Music kontra Spotify

Fråga: Ni skriver att man kan lägga in egna låtar, till exempel låtar du själv gjort i på Apple Music. Men du kan ju alltid lägga in lokala låtar du har på din enhet i Spotify-biblioteken. Hur skiljer sig funktionerna åt?

Elias Nordling svarar: Skillnaden är att med Apple Music (och för den delen Youtube Music) sparas musiken i molnet. Du måste alltså inte ha musikfilerna på din enhet och du kan lyssna på dem både på dator och mobil, utan att du behöver hålla ordning på några musikfiler. 

Vad tillför Leica, Hasselblad, Zeiss och de andra?

Fråga: Jag såg att Leica nu gått ihop med Xiaomi och sätter sin kvalitetsstämpel på deras mobilkameror. Vad innebär det egentligen? Hur mycket är det värt och påverkar det faktiskt kvaliteten på bilderna eller är det bara marknadsföringstrick där Xiaomi köper rätten att använda Leicas varumärke?

Erik Mörner svarar: Det är svårt att säga säkert och skiljer sig säkert åt mellan olika samarbeten. Leica samarbetade tidigare med Huawei och Hasselblad har innan de samarbetade med Oneplus varit i team med Motorola. Vi kan börja med att konstatera att optiken i en systemkamera skiljer sig mycket från den i en mobiltelefon. Det bekräftades bland annat när vi på Mobil var på plats på Leicas huvudkontor och fick veta mer om deras samarbete de hade med Huawei. Det är alltså inte säkert att kompetens inom systemkamera direkt kan överföras till en bra mobilkamera. Gör man däremot enskilda eller gemensamma investeringar och faktiskt utveckling kan ju det så klart innebära bättre mobilbilder. Idag sker också mycket av framstegen inom mobilfoto i efterbearbetningen, mjukvaran så där kan både mobiltillverkare och kameratillverkare bidra. Hur mycket marknadsföring och hur mycket faktiska framsteg de här olika samarbetena innebär skiljer sig från fall till fall. När Xiaomi visade sin första Leica-mobil fick vi veta att teamen från Leica och Xiaomi arbetat ihop i alla fall ett par månader ansikte mot ansikte och när Oneplus offentliggjorde sitt Hasselblad-samarbete sade man även att 150 miljoner dollar skulle investeras i kamerautveckling som en del i det samarbetet.  

Huawei kontra Samsung

Fråga: Jag har en S21 Ultra och kan konstatera efter ett års användande att kameran är jättekass... Min fru har en Huawei P40 Pro och får alltid bättre bilder. Vi testar samma inställningar, samma avstånd osv... Hennes bilder är avsevärt bättre i skärpa, detaljer och naturtrogna färger. Jag har googlat på tips, tittat på Youtube-klipp, men det går helt enkelt inte att få bättre bilder och Samsung säger att det inte är något fel på min. Vad gör jag för fel?

Elias Nordling svarar: Felet är att du jämför med Huawei P40 Pro. Allt ser sämre ut om man jämför med Huaweis toppmodeller. Oavsett skälen i övrigt till att Huawei försvunnit från den svenska marknaden saknar vi verkligen deras mobilkameror. De vässade konkurrensen.

Jag kan tillägga till det att jag tyckte att Samsung Galaxy S20 och S21-serien hade rätt skum färgkalibrering med väldigt överdrivna färger så att en grå himmel såg blå ut och en blå himmel blågrön. S22-serien är bättre på den punkten.

Varför envisas tillverkarna med fler kameror?

Fråga: Framför allt i lite billigare mobiler i mellanklassen verkar tillverkarna strössla med extra kameror som sällan verkar tillföra så mycket. Varför?

Erik Mörner svarar: Bra fråga. Har du läst våra tester har du säkert märkt att vi också lagt märke till det där. Makrokamera och djupsensor känns ofta som det mest ska fylla ut ett extra kamerahål på baksidan och se bra ut än faktiskt göra verklig skillnad. Det finns mycket riktigt undersökningar som visar att konsumenter tycker det är viktigt att kameramodulen rent visuellt ser imponerande ut. Bara det gör alltså att man som potentiell kund får en positiv känsla för kameran. Det känns ju dock som ett kortsiktigt resonemang eftersom de faktiska bilderna snabbt avslöjar hur bra kameran i mobilen faktiskt är i praktiken. Har man blivit besviken på det här sättet en gång gör man nog inte om samma misstag.

Samtalsinspelning med Asus

Fråga: Har Asus Zenfone 9 samtalsinspelning? Tidigare versioner av Zenfone har valet för samtalsinspelning. Asus verkar vara den enda tillverkare som hittills haft kvar denna funktion i Sverige. Vad gäller tredjepartsappar finns det ingen som spelar in båda parterna i ett samtal, bara ens egen röst spelas in.

Elias Nordling svarar: Det stämmer, även Asus Zenfone 9 har samtalsinspelning, en av få telefoner som stödjer den funktionen. Googles egna Pixel-mobiler ska också ha samtalsinspelning men de säljs inte i Sverige.

Bäst för musik på joggingrundan

Fråga: Vilken smartklocka ska jag ha för att enkelt kunna både mäta löpningen och samtidigt kunna lyssna på musik utan att bära med mig telefonen? Jag vill alltså kunna spela musik trådlöst direkt från klockan till mina bluetoothhörlurar.

Erik Mörner svarar: Då ska vi se. I grunden klarar de flesta smartklockor det där och du har egentligen tre olika huvudspår att välja mellan. Varje spår har så klart för- och nackdelar. Många även enklare klockor låter dig ladda in mp3-filer för att sedan lyssna på dessa direkt från klockan. Nackdelen med det är ju att de flesta idag kanske lyssnar på Spotify och därför inte har några mp3-filer att ladda in. Det för oss till alternativ nummer två, Spotify i klockan. Med e-sim i klockan (Apple Watch och Samsung Galaxy Watch) kan du streama Spotify direkt i klockan, men huvudsakliga nackdelen med det är förutom att abonnemang krävs även att batteritiden blir väldigt lidande. Dessa och till exempel Garmins klockor stödjer dock även att ladda ner låtar från Spotify i offline-läge vilket är mer skonsamt för batteriet. 

Ett tredje alternativ, i Apple Watch i alla fall, är Apples egen musiktjänst Apple Music som enligt min erfarenhet fungerar betydligt smidigare än Spotify gör i smarta klockor.

Headset med bra brusreducering

Fråga: Jag behöver tips på bra over ear-hörlurar med brusreducering och även tips på bra on ear-hörlurar med brusreducering. Vad skulle ni rekommendera?

Elias Nordling svarar: Sony har bäst brusreducering, och nya WH-1000XM5 har nästan magiskt bra brusreducering. Läs testet här:  https://www.mobil.se/tester/produkttester/test-sony-wh-1000xm5-battre-an...

För In-ear-lurar är det WF-1000XM4 som har bäst brusreducering. Här är vårt test: https://www.mobil.se/tester/produkttester/test-sony-wf-1000xm4-overraska...