Byta batteri, Huaweis framtid, Sonys kompakta mm

Våra svar på de senaste läsarfrågorna

På Mobilredaktionen får vi löpande frågor om aktuella ämnen. Hur du som läsare kan välja rätt hörlurar, om framtiden för Huawei, nya Ios och om bästa operativsystemet för klockor. Bland annat. Här passar vi på att svara på de mest aktuella frågorna.

Publicerad Uppdaterad

Fler Mini-Sony?

Fråga: Jag läste precis er artikel https://www.mobil.se/sony-xperia-10-mark3

Jag undrar om du råkar veta om Sony kommer att lansera flera kompakta mobiler den här året? Jag gillar nämligen kompakta mobiler och min nuvarande mobil är Sony Xperia XZ1 Compact. Men nu börjar den svaja och behöver köpa en ny omgående :)

Fler Mini-Sony?

Fråga: Jag läste precis er artikel https://www.mobil.se/sony-xperia-10-mark3

Jag undrar om du råkar veta om Sony kommer att lansera flera kompakta mobiler den här året? Jag gillar nämligen kompakta mobiler och min nuvarande mobil är Sony Xperia XZ1 Compact. Men nu börjar den svaja och behöver köpa en ny omgående :)

Erik Mörner svarar: Hej, nej jag har inte några uppgifter om fler småttingar från Sony utöver den här ännu. I litet format är det i dagsläget framförallt Asus Zenfone 8 som är ett starkt alternativ, dyrare än Sonyn dock.

Testa HTC?

Fråga: Hej. Det finns många HTC-fans i Sverige, jag och några vänner kör U11 just nu, men jag är sugen på HTC Desire 21 PRO. Ska ni göra ett test på den? Man kan köpa den på CDON och HTCs hemsida. 

Elias Nordling svarar: HTC:s PR-byrå meddelar att den inte är aktuell för den nordiska marknaden och kan därför tyvärr inte ordna med testexemplar åt oss. 

Bäst Airpods

Fråga: Det är Airpods Pro man bör köpa istället för Airpods 2?

Erik Mörner svarar: Ja, om det är de två man väljer mellan. Sen måste man ju inte köpa Airpods bara för att man har Iphone. Det finns ju lurar som ger betydligt bättre ljud till lägre pris. Visst smidigt med Applespecifika funktionerna Airpods har, men det är egentligen lite svårt att motivera sett till priset.

Uppgradera till tålig

Fråga: Efter många års trogen tjänst måste jag byta bort min Xiaomi Redmi Note 4 vars batteri börjat dö. Blir nyfiken på Ulefone Armor X7 som ni testat, är den bättre än min nuvarande, utöver att den är tålig?

Elias Nordling svarar: Jag kollade upp resultaten i prestandatester för Armor X7 och Redmi Note 4, och Armor X7 är inte snabbare och möjligen lite långsammare än Redmi Note 4. Redmi Note 4 har också en betydligt mer ljusstark skärm. 

Saknar en grej i Airtag

Fråga: Jag har använt Tile tidigare och när jag nu kör med Apples Airtag så saknar jag möjligheten att få en varning om jag till exempel glömmer min väska kvar på restaurangen eller annan plats. Kan man få det?

Erik Mörner svarar: Inte idag, men betaversionen av Ios 15 som släpps skarpt i höst visar att den funktionen är på väg, så den kommer till Tiles när Ios 15 är ute. Då kommer du kunna välja om du ska bli varnad när du lämnar efter dig en tagg och dessutom definiera kända platser, så du slipper bli varnad varje gång du till exempel lämnar väskan hemma, om du väljer det. Du kan alltså välja att få varning bara när du lämnar kvar dina saker på okända platser, eller om du föredrar det, alltid varning så fort du lämnar något oavsett var.

Färger på Note 10

Fråga: Jag har tittat och läst om Samsung Galaxy Note 10 Plus och bestämt mig för att köpa en sådan. Dock undrar jag vilka färger den finns i? Läste om att det kommit en röd variant.

Elias Nordling svarar: I Sverige finns telefonen bara i svart och silver. 

Favorit i Ios och Ipad OS 15?

Fråga: Såg att ni testat IOS och Ipad OS-betorna. Vad verkar vara de bästa grejerna?

Erik Mörner svarar: Multitaskingen i Ipad OS och möjligheten att hitta och markera text i bilder är båda saker som kan bli användbara. Multitaskingen i Ipad OS med ett litet verktygsfält i toppen tycker jag förenklar ordentligt. Sedan kan ju möjligheten att släppa in Android- och PC-användare i Facetimesamtal även det förenkla för grupper där de flesta men inte alla kör Facetime/Apple.

Byta batteri i mobilen

Fråga: Läste ert test av mobiler under 2000 kr. Varför har ni inte med information om batteriet är lätt att byta själv? Samsung J5 är ett bra exempel på hur man byter batteri (bara snäppa av baksidan...)

Elias Nordling svarar: Det finns väldigt få mobiler i dag där man kan byta batteri själv, och de i det jämförande testet hör inte till dem.

Huaweis framtid

Fråga: Vad ska man egentligen tro om Huawei och deras framtid? Jag har använt en Huaweimobil en period, men nu känns det ju ytterst osäkert att köpa en. Vad tror ni kommer hända? 

Erik Mörner svarar: Ja, Huawei har visserligen släppts första kommersiella versionen av sitt Harmony OS främst då för kinesiska marknaden, men för oss i Europa är planerna inte lika långt gångna ännu vad det verkar. Huawei jobbar fortfarande på att fylla sin egna appbutik med nya appar men den som funderar på att köpa en Huawei får problem, för de säljs knappt längre i Sverige. Likaså har ju Huawei problem med att släppa nya enheter. P50-serien har vi fått se en första officiell bild på, men i dagsläget finns ingen bekräftad lanseringsdag och problemet är så klart att Huawei inte har tillgång till de komponenter de behöver, på grund av den amerikanska blockaden. Huawei själva verkar vänta ut situationen och säger uttryckligen att de inte har några planer på att utveckla egna chipp, men hur problemet ska kunna lösas på något annat sätt ser inte jag framför mig. Det ser heller inte ut som om USA har några planer på att lätta sina restriktioner mot Kina eller Huawei.

Elias Nordling svarar: Jag trot att Huawei kommer att ha svårt att över huvud taget tillverka mobiler inom överskådlig framtid, och att deras strategi kommer att vara att använda den befintliga styrkan i varumärket till att försöka slå sig in på andra konsumentelektroniksegment, såsom headset och teveapparater. Om de lyckas med det kommer de befintliga mobiltelefonerna förmodligen att få en allt mer styvmoderlig behandling av företaget.

Honor då?

Fråga: Om nu Huawei är rökta, är en Honor-telefon ett bra sätt för att få liknande teknik men i telefoner som faktiskt kommer hit?

Erik Mörner svarar: Kan bli möjligen, men just i dagsläget har Honor ingen riktig distribution i Sverige. De uppgifter vi har nu tyder dock på att Honor får både använda Googles appar, appbutik och tjänster samt har Qualcomm som leverantör av systemchipp, så får du tag på telefonen i fråga kan det säkert vara ett bra val. Vi får återkomma när och om vi testat. 

Wear OS var?

Fråga: Sett om nya Wear OS signerat Google och Samsung. Men vad betyder det här för oss andra, närmare bestämt vi som har en Fitbit-klocka eller de som har en klocka med gamla Wear OS eller Samsungs Tizen?

Erik Mörner svarar: Det är bara Samsung som svarat tillfredsställande på det i dagsläget och de säger att befintliga klockor ska få uppdateringar i tre år efter försäljningsstart. Vad sedan det innebär i praktisk nytta är ju oklart. Man kan ju misstänka att de lägger mer krut på nya systemet och att det är där alla nya funktioner kommer att finnas, och att det gamla blir utan. För Fossil så har de bekräftat att deras klockor inte kommer att uppgraderas från gamla till nya Wear OS och det verkar gälla även andra Wear OS-klockors tillverkare. Fitbit släppte i dagarna en uppdatering till sina klockor, men har bekräftat att deras kommande får nya Wear OS och inte Fitbit OS. Hur de sköter de gamla klockornas återstående livstid är oklart.