Google inför ny krypteringspolicy

Kryptering i Googles Messages leder till ny standard

Google utökar krypteringen av konversationer i Google Messages, vilket även leder till att man byter standardinställning.

Google meddelar att man börjar med så kallad end-to-end-kryptering (eller E2E-kryptering) även för gruppkonversationer, efter att enskilda konversationer har krypterats på det sättet i drygt två år. E2E-kryptering innebär att kommunikationen krypteras så att inga andra än avsändaren och mottagaren eller mottagarna kan ta del av innehållet.

En effekt av att Google har valt att kryptera även gruppkonversationer har lett till att man har aktiverat RCS för alla användare, eftersom kryptering för gruppkonversationer enbart fungerar med den standarden. De enda som inte får standarden ändrad automatiskt är de som redan manuellt har stängt av RCS och användare kan även stänga av RCS men då med effekten av begränsad funktionalitet.

Google skriver i sitt tillkännagivande att man anser att RCS är en modern branschstandard för dynamiska och säkra meddelanden, och för en tid sedan introducerade man även extra ikoner för RCS-konversationer för att visa att dessa är säkra och moderna, till skillnad från dem som använder SMS.