1
1
https://www.mobil.se/nyheter/motorola-lanserar-moto-g-5g-plus-billig-5g-lur
568884
Nyheter
falskt
5G och flera andra nyheter i prissegmentet

Motorola lanserar Moto G 5G Plus – billig 5G-mobil under 4000 kr

● BILDSPEL
Motorola har länge fokuserat på mellansegmentet med lite billigare mobiler och nu har 5G hittat in även där.

Motorolas telefon Moto G 5G Plus som just lanserats tar 5G till Moto G-serien och den introducerar även en del annat nytt som vi tidigare inte sett i Motorola G-serie av telefoner. 

Motorola Moto G 5G Plus får en prislapp från 4000 kr och uppåt beroende på version, så det handlar om en prisvärd telefon sett till funktionerna man får. 

Långsmal skärm

Skärmen är i formatet 21:9, ett långsmalt format som enligt Motorola allt fler föredrar och som Motorola och Sony satsat mycket på. I den här telefonen är skärmen på 6,7 tum och har en något förhöjd uppdateringsfrekvens på 90 hertz jämfört med det normala på 60 bilder per sekund. 

Dubbla selfiekameror ger vidvinkel

I skärmen får vi för första gången bekanta oss med dubbla selfiekameror från Motorolas håll och de sitter i ett (eller snarare två) hål uppe i vänstra hörnet av skärmen. De två kamerorna innebär att du även får ett vidvinkelläge i selfiekameran så att du kan få med fler personer i bilden när du vill det. På baksidan hittar vi fyra kameror i en kvadrat och det handlar då om en huvudlins på 48 mepapixel som ger bilder i 12 megapixel genom att kombinera fyra pixel till en och därmed ge bättre kvalitet. De andra tre kamerorna är först en vidvinkel, sedan en makrolins och sist djupsensorn för porträttläge med effekt för oskarp bakgrund.

Nattläge och smarta funktioner

Ett nattläge ska göra det enklare att ta bättre bilder i mörker och det finns även tillgängligt för selfies. Just när det gäller bilder i mörker så lyfte Motorola under lanseringen särskilt fram möjligheten att ta bilder med upp till 32 sekunders slutartid, ett sätt att leka lite mer med ljusmålning och andra effekter i mörker. I kameraappen har Motorola en del funktioner för att hjälpa dig att ta bra bilder, som avkänning så att bilden kan tas när alla i bild ler samtidigt, eller att telefonen själv kan känna av motivet och komponera en bild enligt tredjedelsregeln så att kompositionen blir fördelaktig. I de fall den funktionen används så sparas den bilden som ett alternativ till den bild du själv knäppte. 

Extrafunktioner i fingeravtryckssensorn

Telefonen är utrustad med en fingertryckssensor i av- och påknappen och den har dessutom fler funktioner. Ett dubbeltryck på den lockar fram en särskild genvägsmeny där du inte bara kan se genvägar till enskilda appar utan även till funktioner i appar. Som exempel kan en genväg skicka dig direkt till en vägvisning hur du tar dig hem från där du är, så att du har det nära till hands. 

Annars håller Motorola fast vid sitt relativt avskalade gränssnitt som håller sig nära det Google levererar. Google Foto är till exempel telefonens fotogalleriapp och Motorola lägger till en del genvägar och vidareutvecklingar i systemet, som geststyrningarna som gör att du kan skaka telefonen för att öppna kameraappen, till exempel.

Snabbladdning och två dagars batteritid

Motorola Moto G 5G Plus har snabbladdning och en batteritid som ska räcka i två dygn på en laddning. Telefonen har stöd för NFC, vilket gör att du kan använda den för att betala med Google Pay i butiker samtidigt som Qualcomms Snapdragon 765 är det som bland annat ger den 5G-stöd.

När de svenska operatörerna nyligen lanserade sina 5G-nät var det framförallt toppmodeller som ackompanjerade lanseringen, men det är tydligt att allt fler billigare 5G-mobiler är på väg.

Till Sverige kommer Motorola Moto G 5G Plus den 15 juli och den säljs då i två varianter. Motorola Moto G 5G Plus med 4 GB RAM och 64 GB lagringsutrymme ska kosta 4000 kronor medan varianten med 6 GB arbetsminne och 128 GB lagring kostar 4500 kronor.