“Ohållbar situation”

Telia i brev till regeringen: Hjälp med 5G-finansieringen, öppnar för sammanslagningar

Telias vd Allison Kirkby slår larm

Telias vd Allison Kirkby har skrivit ett brev där hon slår larm om situationen för mobiloperatörerna. Hon vill ha statlig hjälp med finansieringen av 5G och hon vill lätta på konkurrensreglerna för att göra det lättare för operatörer att gå ihop.

Utöver brevet från Allison Kirkby till civilminister Erik Slottner har Telia som bolag skickat ett brev med i stora delar samma innehåll till regeringen. Budskapet är att mobiloperatörerna idag har hamnat i en ohållbar situation med stora investeringsbehov, hög trafiktillväxt och betungande regelverk.

I brevet som Dagens Industri tagit del av uppmanar Telia-vd:n regeringen att inom EU arbeta för både en generell översyn av telekombranschens utmaningar och att lätta på konkurrenslagarna så att möjligheten till konsolidering, sammanslagning av flera operatörer, blir lättare.

"Att säkerställa stordriftsfördelar kommer att vara nödvändigt eftersom branschen står inför betydande investeringar i nätverk", skriver bolaget i brevet enligt Dagens Industri.

Utspelet kommer efter att Tre och Telenor inlett samtal om att gå ihop på den svenska och danska marknaden, samtal som dock ännu inte lett till något resultat. Nyligen gick Tre och Vodafone ihop i Storbritannien och Tre har en uttalad strategi att söka den typen av samarbeten.

På EU-nivå har tidigare föreslagits att dominerande teknikjättar ska vara med och finansiera nätutbyggnad. Det gäller då bolag som Google, Netflix och Meta med argumentet att de sex största innehållsleverantörerna på nätet står för 55 procent av trafiken.