Att frigöra Teams var inte tillräckligt

EU tar sikte på Microsoft

Microsoft anklagas för att bryta mot EU:s konkurrenslagar på grund av hur företaget agerat med Teams.

Efter att EU införde sina nya lagar för digitala marknader och för konkurrens och öppenhet är det många företag som har råkat ut för EU:s granskningar, inte minst Apple. Ett företag har dock lyst med sin frånvaro i sammanhanget och det är Microsoft. 

Nu är dock även Microsoft på tapeten för konkurrensbrott, då EU hävdar att man brutit mot konkurrenslagarna genom att inkludera sin kommunikations-app Teams i sina prenumerationer för Office 365 och Microsoft 365. Detta kan ha begränsat konkurrensen på marknaden för kommunikations- och samarbetsprodukter. EU har framfört en serie invändningar mot Microsoft, vilka rör integrationen av Teams i deras Office-paket. Dessa invändningar pekar på potentiella konkurrensproblem som EU anser kan uppstå genom denna bundling. 

Microsofts åtgärder att separera Teams från Office-paketet i Europa och göra Teams till en fristående app globalt har inte varit tillräckligt. Företaget arbetar nu tillsammans med EU för att utforska möjliga lösningar som kan adressera dessa konkurrensmässiga bekymmer.