Tvingar fram öppnare system

Fler länder inför EU-liknande konkurrenslagar

Japan tvingar Apple och Google att tillåta andra appbutiker i ett försök att öka konkurrensen.

EU var först med att tvinga fram en standardisering av usb C för laddning av elektronik, och en rad andra marknader och längder följde efter. 

I svallvågorna av att EU slog fast Digital Markets Act (DMA) som bland annat tvingade Apple att öppna upp operativsystemet och tillåta andra appbutiker, så är liknande lagar på gång även i andra länder. 

Japan följer EU:s exempel och har lagstiftat för att förbjuda Apple och Google från att hindra tredjepartsappbutiker att verka på deras plattformar för japanska användare. Denna lag, som beräknas träda i kraft vid 2025 års slut, syftar till att minska appkostnader och främja en mer rättvis marknad genom att kräva att dessa teknikjättar konkurrerar med mindre appbutiker. 

Lagen uppvisar likheter med EU:s tal Markets Act (DMA) och inför strikta regleringar. Dessa regleringar innebär att Apple och Google måste tillåta tredjepartsappbutiker, ge apputvecklare möjlighet att erbjuda betalningsalternativ från tredje part, samt förenkla för användare att ändra standardinställningar och webbläsare. Dessutom förhindrar lagen teknikföretagen från att favorisera sina egna tjänster i sökresultaten. 

Även Indien överväger en ny konkurrenslag som liknar EU:s Digital Markets Act (DMA). Den föreslagna lagen, kallad Digital Competition Bill, syftar till att reglera företag med en betydande digital närvaro och skulle tillämpas på “systemiskt betydande digitala” företag, vilket inkluderar företag med en inhemsk omsättning som överstiger 480 miljoner dollar eller en global omsättning på över 30 miljarder dollar, samt en lokal användarbas på minst 10 miljoner för sina digitala tjänster.