Före Unpacked

Samsung Galaxy Watch FE lanserad – billigare smartklocka

Flera veckor före Samsungs stora lansering släpper Samsung Galaxy Watch FE.

Publicerad Uppdaterad

Galaxy Watch FE är Samsungs nya billigare alternativ i deras klockserie med Googles operativsystem Wear OS. Rekommenderat svenskt pris är 2500 kronor när klockan börjar säljas den 17 juni.

För det får du en klocka med rund 1,2-tums urtavla, i ett hölje på  39,3 x 40,4 x 9,8mm. Klockan fungerar med Androidmobiler med systemversion 11 eller högre (men inte med Iphone), och ger dig hälsomätning, aviseringar på handleden, utbytbara urtavlor och möjligheten att installera appar på klockan. Klockan kan varna för onormal hjärtaktivitet och du kan även övervaka blodtryck och ta EKG.

Chipsetet i klockan är Samsung Exynos W920, vilket är samma krets som drev Galaxy Watch 4 och 5. Batteriet är på 247 mAh vilket även det är samma som i 40 mm-varianten av Galaxy Watch 4, och även måtten är desamma. Galaxy Watch FE kan därför sägas vara en ompacketerad version av Galaxy Watch 4 med vad Samsung beskriver som "en modern tolkning av den klassiska designen från Galaxy Watch-serien." Vad vi kan avgöra från bilder är det främst färgvalen som skiljer mot Galaxy Watch 4, i övrigt är formgivningen likadan. En skillnad mot Galaxy Watch 4 är dock att urtavlan på Galaxy Watch FE är skyddad med safirglas. 

Samsung säger ingenting om batteritiden i Galaxy Watch FE, men utifrån erfarenheten av Galaxy Watch 4 borde den ligga på runt två dygn.

Själva klockan kommer i färgerna svart, roséguld och silver, och Samsung lyfter fram nya armband med tydliga blå och orange stygn samt nya urtavlor. Internationellt släpps klockan även i en variant med mobiluppkoppling men i Sverige säljs klockan bara med Bluetooth- och Wifi-uppkoppling.

I mitten av juli väntas Samsung hålla sin andra Unpacked-lansering för i år, där man med stor sannolikhet släpper nya vikbara modeller, Galaxy Watch 7-familjen, Galaxy Ring och kanske headset och Galaxy S24 FE. Med tanke på mängden produkter är det förklarligt att man valde att släppa Galaxy Watch FE lite före de andra, och kanske släpper man fler produkter på det sättet de närmsta dagarna. 

Samsung Galaxy Watch FE

Material och färg: Aluminiumhölje Svart, Rosa Guld, Silver
Mått och vikt: 39,3 x 40,4 x 9,8mm / 26,6g
Skärm: 1,2-tum, 396x396, Super AMOLED
Processor: Exynos W920 Dual Core 1,18GHz
Minne och lagring: 1,5 GB minne + 16 GB lagring
Batteri: 247mAh
System: Wear OS Powered by Samsung UI One UI 5 Watch
Sensorer: Samsung BioActive Sensor (Optisk pulsmätare + Elektrisk hjärtsignal + Bioelektrisk impedansanalys), Accelerometer, Barometer, Gyrosensor, Geomagnetisk sensor, Ljussensor
Anslutning: Bluetooth 5.3, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n 2.4+5GHz, NFC, GPS/Glonass/Beidou/Galileo
Vattenskydd: 5ATM + IP68 / MIL-STD-810H
Fungerar med: Kompatibilitet Android 11.0 eller högre och med mer än 1,5 GB minne