Mobilredaktionen ger svar

Bank ID-problem, IOS beta, testa frisyr och fler svar på läsarfrågor

Veckans läsarfrågor och svaren handlar bland annat om att testa en annan frisyr med hjälp av mobilen, seniormobiler och Samsungs Galaxy AI. 

Fixar teknik åt äldre

Fråga: Jag jobbar som digital fixare i en kommun där jag hjälper personer över 65 år med tekniken för att motverka digitalt utanförskap och social ensamhet.

Tekniken flyttas mer och mer in i våra hem, där finns jag som stöd i att hjälpa dom att förstå och hänga med i utvecklingen.

Fixar teknik åt äldre

Fråga: Jag jobbar som digital fixare i en kommun där jag hjälper personer över 65 år med tekniken för att motverka digitalt utanförskap och social ensamhet.

Tekniken flyttas mer och mer in i våra hem, där finns jag som stöd i att hjälpa dom att förstå och hänga med i utvecklingen.

Med tanke på att 2G och 3G kommer stänga ner så är det många äldre som är tvungna att köpa sig en ny telefon. 

Men även att samhället tvingar in dom i den här miljön, jag har stött på ett problem för dom som inte har e-legitimation. För många är det en rädsla att skaffa BankID då det är kopplat med banken, pengar och bedrägerier. Det finns ett alternativ som är Freja id. 

Min fråga är, skulle ni kunna testa vilka mobiler som är mest lämpade för äldre ( lätt att lära, e-legitimation, kompatibel med hörapparater) 

Senior woman using smartphone in the bus

Jag kan tänka mig att majoriteten som läser era artiklar har mor- eller farföräldrar som är upp i åldern, så att dom hjälper dom att välja ”bättre mobiler” 

Många verkar köpa ”doro 5861” ( eller liknande med knappar) som är rätt oldschool och faktiskt inte är så enkel för äldre att förstå, vilket gör att dom bara ringer på den. Att SMS och läsa SMS är inte det enklaste i den, många företag och sjukvård SMSar bara, vilket gör att dom missar saker. 

Vi är många över hela Sverige som jobbar med det här, många bibliotek har IT-pedagoger & många kommuner har/ håller på att anställa digital fixare/ digital vägledare ( dock kallas rollerna lite olika)

Ser fram emot er respons.

Erik Mörner svarar: Ja jag håller med dig. Nu har ju 2G-nätet fått förlängd livslängd till 2027, men det kräver ju en inlärning så klart för alla som ska använda moderna säkerhetslösningar som BankID och de enheter som krävs för det. Idag är ju BankID nästan ett måste och Freja är i praktiken inget alternativ när så många valt BankID för inloggning i sin tjänst.

Vi har flera gånger kommit fram till att Doros telefoner sällan är det enklaste sättet utan tvärtom många gånger kan addera ytterligare förvirring.

En Android, en av de billigare, eller den billigaste Iphone, några år gammal är nog bästa valet för en senior som behöver köpa ny telefon. Och sen med diverse anpassningar de förhoppningsvis kan få hjälp med av en Mobil-läsare eller annan kunnig i familj eller på kommunen

Fel efter uppdatering

Fråga: Efter den senaste uppdateringen till Android 14 och One UI 6.1 kan jag inte längre välja hur klockan samt datum visas på Always on-displayen. Kanske en bagatell men då jag inte får det att fungera så uppdaterar jag inte min andra telefon för jag vill gärna få det att fungera. Där det tidigare fanns alternativ är det bara svart nu.

Elias Nordling svarar: Jag har en Samsungmobil som uppdaterats till Android 14 med One UI 6.1, och jag har kvar möjligheten att ändra utseendet på klockan och datum, så det är inte något som Samsung tagit bort. Om en omstart inte hjälper skulle jag kontakta Samsungs support. Jag tror inte det är sannolikt att samma fel skulle inträffa på två olika telefoner men jag förstår om du är skeptisk till att uppdatera den andra telefonen tills problemet på den första är löst.

Frisyrtest i mobilen

Fråga: Kan man ladda hem appen om vilken frisyr som passar?

Den gamla ej längre tillgängliga appen.

Erik Mörner svarar: Nej, den nyhet du refererar till är väldigt gammal, men jag brukar se hur den med fortfarande lockar en hel del läsare.  Sedan 2013 har dock mycket hänt tekniskt och möjligheten att verklighetstroget testa olika frisyrer är betydligt bättre idag. Den gamla appen är nedlagd sedan länge och finns inte längre att ladda ner men det här kan kanske vara ett alternativ https://www.minfrisor.app/

Widget till BankID

Fråga: Det finns nu en BankID widget för iOS men inte för Android. Varför har man inte lanserat en widget för Android?

Elias Nordling svarar: Widgeten på Iphone fungerar som en genväg till det digitala ID-kortet. Jag vet inte varför man inte gjort en likadan till Android, widgets fungerar rätt olika till Ios och Android och när det gäller en funktion som ID-kort finns ju dessutom säkerhetsinställningar att ta hänsyn till, så en gissning är att det helt enkelt varit lättare att göra på Iphone än till android.

Bankid-problem trots att det ska funka

Fråga: Vi har 2 st Huawei P30 pro i familjen, som våra barn använder. Telefonerna är inköpta med någon månads skillnad. På den ena telefonen är det inget problem med BankID, men på den andra har BankID plötsligt slutat fungera förra veckan. Det går inte att ta hem BankID eller uppdatera denna app. Överallt där jag läser ska ju P30-serien fungera med BankID, eller? Båda telefonerna har Play Butiken, och de har samma version på mjukvaror. Är detta problem något du känner till, och varför fungera vissa, men inte alla? Tacksam för respons. 

Elias Nordling svarar: Att BankID slutar fungera på Huawei-telefoner gäller bara de som inte har tillgång till Google Play och de ska ha fått meddelande om detta i telefonen i god tid, flera månader i förväg. 

Om ni installerat BankID genom Huaweis appbutik App Gallery kan ni behöva avinstallera BankID och sedan installera det på nytt genom Google Play-butiken istället. I BankID-appen kan du kontrollera vilken version av appen du har. Öppna Bank ID, gå till Inställningar, sedan Om BankID. Om versionsnumret på appen där slutar på .50 så är appen installerad via Huaweis appbutik och då behöver du radera appen för att sedan installera den från Google Play isstället.

Installera IOS beta

Fråga: Hej. Jag funderar på att skaffa Ios 18 beta. Är det smart? Har någon hos er testat? Fungerar BankID, Swish och vanliga bankappar då?

Erik Mörner svarar: Det skulle jag avråda ifrån. Särskilt så här tidig beta har många funktioner utelämnade och även senare går det inte att garantera funktion. Skulle aldrig installera det på en enhet jag behöver använda till vardags, men om du har en telefon över så visst.

Starta om telefon som låst sig

Fråga: Jag kan inte stänga av , eller omstarta min Galaxy A21s, och i fältet längst ned står det english. Har försökt med allt. Jag kan för lite, och är rädd jag trycker på fel knappar 

Elias Nordling svarar: Jag vet inte vad problemet är, men man kan tvinga fram avstängning av telefonen genom att hålla in av/påknappen och volymknappen. Då kommer förhoppningsvis problemet att lösa sig själv. Här är en video som förklarar:

Googlesaker först till Ios?

Fråga: Det vore intressant om ni tittade på hur det kommer sig att Magic Editor går så segt att få fram till alla användare. Hur det kommer sig att, som i mitt fall min iPad haft Magic Editor i 8 dagar nu men min Pixel 7 Pro fortfarande väntar och man på nätet läser om hur folk fått det runtom i världen på alla möjliga budgetlurar och tillverkare, men hur man som Pixelanvändare och Google One-prenumerant fortfarande kan stå utan det hela. Jag menar när IOS/iPad-OS får det till och med före de som är Pixelanvändare.

Erik Mörner svarar: Ja det är svårt att säga, Google är usla på att svara på frågor och över huvud taget utrullningar av den här typen är svåra att förutse, de kan ju begränsas på enhetesnivå, geografisk, på kontonivå eller annat. Det är svårt att veta.

Jag har Magic Editor tillgänglig i min Iphone och i min Pixel 8a och i min 8 Pro, men bland mina övriga 5-6 Androidmobiler jag använder för tillfället är det bara häften som fått.

Vad gör Samsungs AI?

Galaxy AI kan arbeta lokalt utan att kräva uppkoppling.

Fråga: Jag har sett en massa reklam för att Samsung har AI i sina telefoner, men det har väl alla? Finns det någon AI-funktion som bara Samsung har?

Elias Nordling svarar: Samsung har en lång rad AI-funktioner i mobilen, en del kommer från Google, en del har de utvecklat själva men Google har liknande funktioner, och en del är helt egna för Samsung. De kan grovt sorteras i de två grupperna bildförbättring och språk. Bildförbättring gör som det låter, olika tekniker för att göra bilder snyggare, till exempel genom att ta bort oönskade objekt eller reflektioner i glasrutor. Google har liknande funktioner i Google Foto men de är inte identiska och resultaten kan bli olika.

Språkfunktionerna handlar om att transkribera tal till text, text till tal och att översätta mellan språk. Det kan handla om att simultantolka konversationer, både när man är ansikte mot ansikte och när man pratar i telefon, eller att sammanfatta ett dokument med Samsungs anteckningsapp. Dessa funktioner finns långtifrån alltid på svenska men en del gör det och mer är utlovat med tiden.