Laddas ner via webbläsaren i telefonen

Iphones första alternativa appbutik nu tillgänglig – så funkar den, vi har testat

Appar till Iphone kan nu, inom EU, laddas ner från andra appbutiker än Apples App Store, och direkt från webben. Det är precis så som du nu kan installera appbutiken Altstore i din Iphone.

I dagsläget har appbutiken Altstore enbart två appar i sin appkatalog. De två appar vi hittar här är dels appen Delta, som är en emulator för Nintendo-spel och appen Clip som är en urklippshanterare. Den ena appen är gratis att ladda ner, den andra kräver en donation av valfri storlek via Patreon för att du ska kunna ladda ner appen. 

Altstore har alltså två kategorier av appar. Spel och Verktyg är de två kategorierna som finns tillgängliga och de innehåller en app, vardera.

Appbutiken kostar att ladda ner

Du börjar så klart genom att ladda ner själva appbutiken i sig. Den kostar att ladda ner, eftersom Altstore behöver täcka de avgifter Apple tar. För 1,88 euro, som jag betalar med hjälp av Apple Pay, laddar jag ner appbutiken direkt från den officiella webbsidan altstore.io till Iphone. Det går även, som alternativ till Apple Pay, att ange kreditkortsuppgifterna manuellt. För att allt detta ska fungera behöver jag först och främst ha uppdaterat telefonen till IOS 17.4 och använda webbläsaren Safari, men har du börjat i en annan webbläsare går det att kopiera webbadressen från din betalningsbekräftelse, och klippa in den i Safari för att slutföra själva nedladdningen.

Kräver manuellt godkännande

När du installerar en alternativ appbutik, möts du först av ett varningsmeddelande. Du måste för att kunna installera en ny butik gå in i Inställningar i telefonen och manuellt godkänna det. Först när du gjort det går det att ladda ner butiken och när butiken väl är på plats kommer den hantera nedladdningar av och uppdateringar till de appar du laddat ner via den, på samma sätt som Appstore fungerar.

Appar som du laddar ner den här vägen eller via webben, fungerar sedan, precis som andra appar. De kan, om du godkänner det, skicka notiser, arbeta i bakgrunden och de visas i Inställningsmenyn i Iphone precis som alla andra appar.