AI i centrum

“IOS 18 med stora nyheter, men ingen ny hårdvara på WWDC”

Det är bara en knapp vecka till Apples utvecklarkonferens WWDC den 10 juni och allt fler detaljer om vad som kan visas upp har läckt ut.

Att Apple ska visa upp IOS 18 och Watch OS 11 och Ipad OS 18 samt fokusera mycket på AI är ingen större hemlighet. Under WWDC som inleds med en lansering den 10 juni klockan 19.00 svensk tid väntas ingen ny hårdvara visas upp. Förra året använde Apple WWDC för att bland annat visa upp Apple Vision Pro, men enligt Marc Gurman på Bloomberg kommer årets WWDC helt ägnas åt mjukvara, Apples nya operativsystem och AI. 

IOS 18 är det operativsystem som enligt uppgifterna kommer att få störst nyheter, medan uppdateringen av Watch OS 11 blir en mindre uppdatering, efter förra årets större kliv. I IOS 18 till Iphone introduceras en uppdaterad och AI-förstärkt version av röstassistenten Siri med möjlighet att styra individuella funktioner i appar på ett sätt som inte går idag. Apple uppges också integrera AI i flera av sina viktigaste appar, så att Bilder får bildredigering med AI, röstmemo kan transkriberas och meddelanden, e-post och artiklar ska kunna sammanfattas, allt med hjälp av AI. Detta uppger Marc Gurman på Bloomberg.

Hemskärmen och kontrollcenter ska enligt uppgifter också få nytt utseende. Du ska kunna placera appikoner var som helst på hemskärmen och appikonerna ska alltså inte som nu automatiskt fylla skärmen från övre vänstra hörnet. Kontrollcenter sägs få uppdatering av musikstyrningen och addera funktioner för att styra smarta hemmet. Den tidigare presenterade nyheten att IOS ska få stöd för RCS-meddelanden och därmed göra meddelanden mellan Iphone- och Android-användare mer kapabla tros bli en del av IOS 18 och ska komma senare i år. Meddelande-appen ska enligt uppgifter även få fler ikoner för att reagera på meddelanden, möjlighet att lägga till effekter på enskilda ord i ett meddelande och föreslagna svar.