Siri-uppgradering får vänta till nästa år

Måttligt uppdaterad Siri när Apple släpper Ios 18

Ios 18 för Iphone ska komma att ha ett stort fokus på artificiell intelligens, men det kommer inte att omfatta Siri.

Apples satsning på artificiell intelligens i kommande Ios 18 kan komma att ta längre tid än beräknat. Därför uppges Apple välja att lansera en del funktioner tillsammans med släpper den skarpa versionen av operativsystemet i höst. Därefter kommer ytterligare funktioner att slussas ut vartefter. Enligt Bloombergs Mark Gurman innebär det att den nya versionen av digitala assistenten Siri inte kommer att släppas någon gång under 2025 i form av en uppdatering för operativsystemet.

Den uppdaterade versionen av systemet kommer att tillåta Siri att för första gången hantera alla funktioner inuti appar, enligt källor som önskar förbli anonyma då projektet ännu inte är offentliggjort. För att möjliggöra detta har Siris basprogramvara genomgått en omfattande omstrukturering med användning av avancerade språkmodeller som är en grundläggande teknologi inom generativ AI. Den utvecklingen förväntas bli en framträdande del av Apples förstärkta fokus på AI-teknologi, enligt dessa källor.

Man arbetar mot att Siri ska kunna hantera kommandon i flera steg som att i ett och samma röstkommando summera ett inspelat möte och skicka texten till en kollega, eller beskära en bild och infoga den i ett mail. 

Det är dock inget som kommer att finna smed när Ios 18 lanseras enligt Gurman. Då kommer det bara att finnas möjlighet att använda ett kommando i taget, medan den utbyggda versionen av Siri kommer under 2025.