I sommar slår man upp portarna

Microsoft lanserar egen appbutik – både IOS och Android

Både Ios och Android kommer att få tillgång till Microsofts appbutik i sommar.

Publicerad Uppdaterad

Det var vid evenemanget Bloomberg Technology Summit som Microsofts Xbox-chef Sarah Bond gick ut med att bolagets mobila spelbutik kommer lanseras i juli. Microsoft har talat om sina planer på att skapa en alternativ spelbutik till Apples App Store och Googles Play Store, men det här är första gången man har gett en tidsram för lanseringen. 

App-butiken kommer initialt däremot inte att lanseras som en fristående app, utan rent tekniskt kommer att handla om en webbutik där man kommer att kunna hämta appar. I och med EU:s nya regler som har fått Apple att öppna upp Ios för så kallad “sideloading” och installationer från webben betyder det i praktiken att det går att lansera en och samma appbutik till bägge plattformarna.

Hur det blir utanför EU där Ios inte tillåter sideloading eller installationer från webben är för tillfället oklart, men Bond konstaterar att “Vi kommer att börja på webben, och vi gör det för att det verkligen gör det möjligt för oss att skapa en upplevelse som är tillgänglig på alla enheter, i alla länder, oavsett vad, oberoende av policyerna för, du vet, slutna ekosystembutiker. Och sedan kommer vi att utvidga därifrån.” Med det i åtanke låter det som att de har något på gång även utanför EU, där det troligaste är att det handlar om någon form av strömmande spel. 

Till en början kommer butiken att erbjuda titlar från Microsoft som Minecraft, Candy Crush med flera, men enligt Bond kommer man även att erbjuda partners att använda lösningen.