-
PLUS
Köp mobil billigt: Så gör du
-
PLUS
Krönika: Det bästa är inom räckhåll
-
PLUS
Vad hände med Samsungs samtalsinspelning och 8 andra frågor: Vi svarar
-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
Möjligt ägarbyte
OpenAI vill köpa webbläsaren Chrome

Om Google tvingas sälja sin webbläsare är företaget bakom ChatGPT intresserade.
Just nu pågår en antitrusträttegång där amerikanska justitiedepartementet (DOJ) ifrågasätter Googles dominerande ställning på marknaden. Ett möjligt resultat av rättegången kan bli att Google på ett eller annat sätt tvingas göra sig av med sin webbläsare Chrome.
Nu har Nick Turley, OpenAI:s chef för ChatGPT, i rättegången sagt att företaget skulle vara intresserat av att köpa Google Chrome om domstolen beslutar att Google måste sälja sin webbläsare. Enligt Turley skulle ett ägarskifte kunna ge OpenAI möjligheten att introducera användarna till en helt ny AI-fokuserad digital upplevelse.
Turley framhöll att OpenAI under lång tid har mött betydande utmaningar med att få genomslag inom Android-ekosystemet. Företaget upplever att deras AI-lösningar begränsas av den rådande marknadsstrukturen, där stora teknologiföretag – inte minst Google – kontrollerar viktiga ingångspunkter som webbläsare och appbutiker. Problematiken förstärks av att Googles egna AI-projekt, såsom Gemini, redan är integrerade i många Android-enheter, vilket gör det svårare för konkurrenter att nå slutanvändaren.
I ett försök att skapa en mer konkurrenskraftig marknad har DOJ föreslagit att Google ska tvingas sälja nyckeltillgångar som Chrome, och eventuellt även Android, som en åtgärd för att bryta upp den befintliga monopolstrukturen. Rättegången, som beräknas pågå under de kommande veckorna, kan komma att få långtgående konsekvenser för teknologiindustrin och framtida användarupplevelser.
Google har försvarat sin position genom att peka på starka affärsrelationer, exempelvis det långvariga samarbetet med Samsung, vilket säkerställer att företagets AI-teknologi förinstalleras på ett stort antal enheter. Enligt Google har deras tjänster blivit självklarheter för många användare, vilket talar emot ett ingripande som skulle tvinga fram en omstrukturering av marknaden.