Mobilnät ska ge bättre väderkoll

SMHI ska mäta regn med mobilnätet

Operatören Tre, Ericsson och SMHI ska samarbeta för att skapa nederbördskartor i realtid.

År 2015 skapades i Göteborg ett projekt ned namnet MEMO (Microwave based Environmental Monitoring) där operatören Tre tillsammans med Ericsson började förse SMHI med information för att övervaka regn. Tekniken handlade om att använda radiolänkar mellan master för att mäta regnmängder där varje mikrovågslänk fungerar som en regnmätare. Projektet visade att MEMO kunde ge väldigt exakta och detaljerade uppgifter om bland annat regnintensitet. 

Nu kommer de tre inblandade att arbeta med att skapa nederbördskartor i realtid som visar hur mycket det regnar på olika platser, något som idag inte är möjligt med traditionella väderradarsystem. Det innebär bland annat att an kommer att man kommer kunna skapa en förbättrad samhällsberedskap med tidiga varningar för exempelvis översvämningar och extremväder. 

I ett pressmeddelande säger Marc Rappe, Crowd Data Manager på Tre Sverige, att “Projektet kommer inledas i ett pilotområde med några hundra länkar innan vi går vidare i andra delar av landet. Vi tycker det är enormt spännande när vi upptäcker att samhället kan ha glädje av vårt mobilnät inom helt nya områden.”