Lämna mobilen hela skoldagen

Svenska skolan kan enligt lag bli mobilfri - regeringsförslag

Skolminister presenterar förslag om att införa mobilförbud i skolan.

Publicerad Senast uppdaterad

Skolminister Lotta Edholm (L) har idag tagit emot utredaren Björn Hanssons förslag som syftar till att skapa en helt mobilfri skola. Förslaget grundar sig på utredningens arbete med att stärka elevers kunskapsutveckling, med hänvisning till den negativt påverkande roll som överdriven skärmtid kan ha enligt uppgifter från en PISA-undersökning. 

Vid pressträffen betonade Hansson det breda, nationella och internationella kunskapsunderlaget som ligger till grund för förslaget. Han lyfte fram liknande åtgärder i länder som Frankrike, Spanien och Grekland, där mobilförbud i skolmiljön redan är på plats. Enligt utredningen samlar 8 av 10 grundskolor in elevernas mobiltelefoner i början av skoldagen. Resultatet har varit en ökad trygghet, med 7 av 10 rektorer som rapporterar minskade kränkningsanmälningar. Hansson menar att frånvaron av telefoner ökar den fysiska interaktionen mellan eleverna och bidrar till att den totala skärmtiden minskar. Vid pressträffen konstaterade Edholm att den långa dagliga skärmtiden påverkar både elevernas koncentration, sömn och fysiska aktivitet. 

Förslaget, som planeras att träda i kraft den 1 juli 2026, omfattar inte bara grund- och mellanstadiet utan även förskolan, motsvarande skolformer och fritidshem. Utredningen inkluderar också detaljerade rekommendationer för hur en sådan reglering praktiskt ska genomföras - exempelvis hanteringen av situationer där en elev vägrar lämna ifrån sig sin telefon. Utredaren underströk att undantag ska tillåtas för pedagogiskt bruk samt för särskilda skäl, som exempelvis medicinska behov. 

Med utredningens förslag på bordet inleds nu en process där hur och i vilken omfattning mobilförbudet ska implementeras i svensk skolmiljö kommer att diskuteras. Fortsatta utredningar och pilottester väntas ge vägledning in i övergångsperioden fram till 1 juli 2026.