Exklusiv intervju

Funktion och batteritid – Oneplus Europa-vd om hur Oneplus Watch 2 skapades

Mobil har ställt frågor till Bingo Liu som är vd på både Oneplus och Oppo i Europa. Han berättar mer om hur det gick till när Oneplus, med stor hjälp av Google och Qualcomm kombinerade både funktion och lång batteritid i Oneplus Watch 2.

Publicerad Uppdaterad

Hur skedde utvecklingen av Oneplus Watch 2? Vad var ursprunget till idén om dubbla system och chipset och hur involverad eller proaktiva var Google i den processen?

Vår resa mot att lansera Oneplus Watch 2 började med en enkel fråga och den löd ''vad gör en smartklocka bra?'' Att svara på den frågan innebar även att vi ställde oss själva frågan om vad våra användare verkligen värdesätter i en smart klocka.

Vi undersökte, genomförde undersökningar, satte oss in i aktuell forskning, talade med kunder och vårt community samt läste nästan allt som media hade att säga om smartklockor som redan fanns på marknaden. Resultatet blev en universell lista med förväntningar – en klocka med topprestanda, mördande batteritid, exakt träningsspårning och en fantastisk användarupplevelse.

Största utmaningen

Ursprunget till uppsättningen med dubbla chip är relaterad till en av de största utmaningarna som konsumenter står inför med en smartklocka – dålig batteritid. När vi bestämde oss för att gå in i smartwatch-segmentet igen visste vi att vi var tvungna att åtgärda det här problemet.

Vår lösning är uppsättningen med dubbla chip, som vi kallar Dual-Engine Architecture, vilken säkerställer att klockan erbjuder exceptionellt lång batteritid. Det handlar om en ganska komplex konstruktion, och den har våra ingenjörer tillsammans med Qualcomm och Google arbetat för att designa under flera års tid.

Två i en

Egentligen är det två smartklockor i en – effektivitetschippet BES 2700 MCU som körs i bakgrunden, och prestandachippet Snapdragon W5 som slås på när extra datorkraft behövs. BES2700 Efficiency Chipset kör operativsystemet RTOS och hanterar bakgrundsaktivitet och enkla uppgifter, medan Snapdragon W5 aktiveras för krävande uppgifter, som att köra dina favoritappar från Google. Detta optimerade tillvägagångssätt, som möjliggörs av Wear OS hybridgränssnitt, hanterar sömlöst övergången mellan chip. Du som användare kommer alltså uppleva en smartklocka som utan ansträngning gör allt samtidigt som den förlänger batteritiden. Det var det som gjorde det möjligt för oss att skapa en fullfjädrad smartklocka som erbjuder upp till 100 timmars batteritid. Om användaren behöver ännu längre livslängd tillåter vårt batterisparläge upp till 12 dagars batteritid med många funktioner fortfarande fullt tillgängliga.

Vi har kopplat ihop vårt chipset med snabbladdning, så Oneplus Watch 2 kan laddas helt på bara 60 minuter. Resultatet är att människor kan spendera mer tid med att använda enheten och mindre tid på att oroa sig för – eller ta timeout – för att ladda den.

Google har varit mycket involverat i skapandet av Dual Engine Architecture. Detta samarbete var nödvändigt på grund av de djupa implementeringarna i Wear OS 4 - och för att se till att Wear OS API:er stödjer utnyttjande av denna arkitektur. Det handlar till exempel om att aviseringar hanteras sömlöst.

Säger sig lyssna på feedback

Vilka utvecklingsområden tittar ni mest på inom klockor och wearables? Några speciella hälsoområden som är särskilt intressanta där ni ser att det finns utvecklingspotential och att ni på Oneplus kan göra skillnad?

Det har gått tre år sedan vi först lanserade Oneplus Watch. Vårt fokus här, liksom när det gäller många av våra produkter under det senaste året, har varit att lyssna på feedback från vår community och skapa produkter som uppfyller deras behov.

Deras feedback hittills är att Oneplus bör lansera en smartklocka med lysande batteritid och prestanda, som ser bra ut och är bra prissatt. Och med Oneplus Watch 2 är det precis vad vi levererade – särskilt med dess 100 timmars batteritid.

Som alltid med vårt Never Settle-mantra har vi nu återigen lyssnat på konsumentfeedback. Det är tydligt att människor är mer än nöjda med dess prestanda, funktioner och hållbarhet. Men det finns ett segment av marknaden som vill att enheten ska utformas annorlunda. En enhet som blandar funktion och utseende bättre.

Därför är jag särskilt glad att för dig berätta att vi kommer att tillkännage en ny så kallad livsstilsutgåva av Oneplus Watch 2, som kommer att finnas i Europa exklusivt för att tillfredsställa denna efterfrågan. Även om jag inte kan avslöja all information ännu, kommer designen på enheten att vara nyckeln. Den kommer att vara starkt kopplad till Oneplus Watch 2, erbjuda en enhet tillgodoser alla aspekter av ditt liv; från kontoret till gymmet, till en avslappnad söndagspromenad till en middagsträff med vänner.

Fokuserar på befintliga produkter

Vilken potential ser du inom hälsa och fitness när det gäller produkter förutom klockor, kanske ringar eller andra typer av träning- och hälsomätning som inte är lika skrymmande? Vilken efterfrågan finns från kunderna?

För närvarande kommer vårt fokus vara att ytterligare förbättra upplevelsen inom våra befintliga produktkategorier i vårt ekosystem.

Vi inser att det finns en växande trend här. Många konsumenter äger mer än en enhet, vanligtvis en smartphone plus en annan – och ofta kommer dessa inte från samma tillverkare Att använda olika märken i olika produktkategorier kan vara ointuitivt, svårt och osmidigt och dessutom kan den data som delas mellan enheterna vara vara bristfällig. 

Därför vill vi bredda vår portfölj så att människor kan njuta av den för Oneplus unika, snabba och smidiga upplevelsen mellan fler enheter oberoende av varandra. När de enheterna paras ihop kan användaren dra nytta av ett sömlöst ekosystem med anslutning, datadelning och fin användarupplevelse.

Wear OS en inkörsport

Vad tycker du om den skarpa kontrasten mellan vad Oneplus Watch och Oneplus Watch 2 erbjuder? Investerar ni helhjärtat på Wear OS nu i klockor eller ser du andra behov som Wear OS inte kan erbjuda?

Det har gått ett antal år sedan vi lanserade vår första klocka, Oneplus Watch. Under den här tiden har vi reflekterat, lyssnat på vårt community och investerat i de klockfunktioner som är viktiga för dem – en klocka som levererar topprestanda, enastående batteritid, exakt träningsspårning och en sömlös användarupplevelse.

Som med alla OnePlus-produkter, förblir vår ambition med Oneplus Watch 2 densamma: att skapa en bärbar flaggskeppsenhet som ser bra ut, har några av de bästa funktionerna som finns på marknaden och som positionerar sig väl inom vårt ekosystem av enheter. Allt samtidigt som det är rimligt prissatt.

Vi tror att en fantastisk smartwatch-upplevelse är kombinationen av briljant hårdvara och briljanta mjukvarulösningar. Ingenjörerna på vårt hälsolabb har spenderat hundratals timmar på att arbeta med tredje part för att säkerställa att Oneplus Watch 2 ger en kraftfull och långvarig upplevelse för våra användare, och operativsystemet har varit en central del i att leverera det.

Wear OS erbjuder en inkörsport till en lång rad erbjudanden från Google – inklusive Maps, Wallet och mer – men också ett brett utbud av tredjepartstjänster. Vi vet att våra användare är mycket intresserade av att ha tillgång till detta utbud av tjänster – och med vår Dual Engine Architecture kan vi erbjuda det utan att kompromissa med batteritiden vi ville erbjuda på enheten.