Tips

Höj säkerheten på ditt Mobila Bank ID: Så gör du

Bank ID är säkert, men det förekommer ändå bedrägeriförsök. Här är några sätt du kan skydda dig på.

Mobilt Bank ID har skapats för att erbjuda säker inloggning inte bara till bankerna utan även till andra viktiga tjänster. Det innebär dock inte att det saknas risker och det finns flera saker du kan göra för att öka säkerheten.

Aktivera appnotiser

Genom att tillåta appnotiser för Bank ID-appen så får du ett meddelande vid viktiga, känsliga händelser. Det kan vara till exempel att du laddat ner ett nytt Bank ID till en annan telefon och får du ett sådant meddelande när du vet med dig att du inte gjort det är det dags att agera på bedrägeriförsöket.

Kolla historiken

I Mobil ID-appen kan du se de senaste händelserna. Historiken är ett eget menyval i botten av skärmen och här kan du se vilka inloggningar och signeringar som du gjort. Finns där något du inte känner igen är det viktigt att höra av dig till din bank.

Logga inte in för att någon ber dig

Du ska bara använda Mobilt Bank ID på eget initiativ. Därför bör du inte logga in för att någon till exempel ringer upp och ber dig logga in.

Var noga med din personliga kod

Den personliga koden i Bank ID-appen är din nyckel till appen och därför ska du vara noggrann med att skydda den. Koden ska inte vara lätt för någon utomstående att gissa och skydda din kod så ingen annan ser den.

Behandla telefonen som en värdehandling 

Med Bank ID och mycket annat privat i telefonen är det viktigt att skydda själva telefonen. Ha alltid skärmlås på telefonen och lämna den inte oövervakad.

Logga in rätt

När du signerar eller använder Bank ID för inloggning får du ofta upp en beskrivning av anledningen till användningen. Det ska tydligt stå vilken tjänst du loggar in på. Läs den informationen noga och se till att det verkligen är rätt tjänst du är ansluten till.

Aktivera inte Bank ID i någon annans telefon

Du ska inte ha ditt bank ID i en telefon annan än din egen, den som du har full kontroll över.

Om du blir utsatt för bedrägeri

Misstänker du att du utsätts för ett bedrägeri bör du spärra ditt Mobila Bank ID. Det gör du genom att höra av dig direkt till din bank, den bank som utfärdat ditt Bank ID. 

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gav plus-medlemmar tips till Mobilt Bank ID.