Självklart tycker vi inte att du ska sitta med näsan i mobilen när solen skiner och det är varmt i vattnet. E-post och sociala medier får vila. Den här artikeln handlar istället om hur mobilen kan förhöja upplevelsen av att vara ute i naturen. Här nedan följer våra favorittips till mobilen när du är ute i skog och mark.
Hitta stigarna bättre än med Google Maps och Apple Maps
Google Maps och Apple Maps är utmärkta på de flesta sätt, men de är inte speciellt användbara när du navigerar utanför vägnätet. Om du går eller cyklar är det påfallande att de flesta färdvägar som inte är direkt asfalterade saknas på kartorna, och ska du ta dig från punkt a till punkt b, eller undrar vart stigen grenar sig, är Googles och Apples kartor inte särskilt hjälpsamma. Som tur är finns det bättre alternativ.
Självklart tycker vi inte att du ska sitta med näsan i mobilen när solen skiner och det är varmt i vattnet. E-post och sociala medier får vila. Den här artikeln handlar istället om hur mobilen kan förhöja upplevelsen av att vara ute i naturen. Här nedan följer våra favorittips till mobilen när du är ute i skog och mark.
Hitta stigarna bättre än med Google Maps och Apple Maps
Google Maps och Apple Maps är utmärkta på de flesta sätt, men de är inte speciellt användbara när du navigerar utanför vägnätet. Om du går eller cyklar är det påfallande att de flesta färdvägar som inte är direkt asfalterade saknas på kartorna, och ska du ta dig från punkt a till punkt b, eller undrar vart stigen grenar sig, är Googles och Apples kartor inte särskilt hjälpsamma. Som tur är finns det bättre alternativ.
Vår favorit är appen Alltrails, som finns till både Android och Ios. Appen kan användas som ren kartapp, och har då terrängkartor som täcker in stignätet på detaljnivå där du befinner dig, oavsett om det är i Sverige eller utomlands. Du kan också få tips på spår och leder i närheten av där du befinner dig, och du kan slå på navigering så att du inte råkar ta fel väg när stigarna korsar sig. Appen har också en social aspekt, för du kan dela med dig av dina turer på leder, betygsätta dem, och se var andra har gått och vad de tyckte om det.
Annons
Appen är gratis att använda för detta, men det finns ett premiumalternativ som du prenumererar på. För 380 kronor om året får du då en rad nya funktioner såsom offlinekartor, möjlighet att skriva ut kartor, visning av ledens höjd i 3D med mera. Men gratisversionen räcker gott för våra behov.
Vad var det där? Känn igen djur och växter
Är du naturintresserad vill du kanske också lära dig mer om vad du ser. Det kan vara växter, insekter eller bergarter. Ett första steg kan vara Google Lens. Google Lens är Googles tjänst för att med artificiell intelligens identifiera vad som syns på en bild och göra en sökning på det. I en del Androidmobiler finns Google Lens inbyggd i kameraappen. Lens finns också inbyggd i apparna Chrome och Google till både Ios och Android. Till Android finns Lens också som en fristående app. I appen Google Foto kan du använda Lens för att identifiera bilder du redan tagit när du öppnar dem.
Om du vill ha något identifierat med Google Lens trycker du på den karaktäristiska ikonen i någon av apparna som stöds, en stiliserad kamera med en prick till objektiv och en prick i nedre högra hörnet. Då öppnas en kameravy. Centrera det du undra över i siktet och ta en bild. Därefter gör Google Lens en sökning.
Med dagens AI-verktyg är vi bortskämda med att få en färdig presentation av sökresultatet, men Google Lens fungerar mer traditionellt. Den gör en bildsökning och hittar länkar till sidor med liknande bilder, sidor som förhoppningsvis är till hjälp för att identifiera vad du ser. Denna trubbighet i sökningen är Google Lens nackdel, fördelen är bredden, du kan söka på i princip vad som helst och få svar.
Annons
Mobilskärmen i solljus
Den mest utmanande situationen för mobilens skärm är direkt solljus. Är skärmen inte tillräckligt ljusstark ser man ofta ingenting, vilket kan vara ett problem om du till exempel försöker navigera med mobilen.
Utöver att försöka skugga skärmen är det viktigaste du kan göra för att förbättra läsligheten i direkt solljus att slå på automatisk ljusstyrka i mobilen. Du hittar knappen för det under Skärm i inställningar i Android. På Iphone är det osannolikt att funktionen skulle vara avslagen men du hittar den under Inställningar/hjälpmedel/Skärm och textstorlek. Många mobiler har ett särskilt ljusstarkt läge som bara aktiveras i direkt solljus, och bara om automatisk ljusstyrka är påslagen. Anledningen är att skärmen drar mycket mer batteri på maximal ljusstyrka, så därför vill man bara använda sådana ljusnivåer när det absolut behövs.
Fingeravtryck och hudfett gör också skärmen svårare att läsa i solljus, så att torka av skärmen med en putsduk kan också göra nytta.
Om du ska köpa en ny telefon och det här med läsbarheten i solljus är en viktig faktor ska du kolla på skärmens maximala ljusstyrka i mobilens specifikationer. Det här är ett område det händer mycket på just nu, så en ny toppmodell har ofta mycket bättre maximal ljusstyrka i skärmen än dess två år gamla motsvarighet. Dyrare mobiler har också högre ljusstyrka i skärmen än billigare mobiler. Samsung och Xiaomi har dessutom ett särskilt högkontrastläge som aktiveras automatiskt i direkt solljus. Det förstärker skillnader mellan ljust och mörkt på skärmen för bättre läsbarhet i solen.
Annons
Känn igen växterna
Är du särskilt intresserad av vilda blommor finns det bättre verktyg än Google Lens för att lära dig känna igen växter.
Det finns flera appar som med bildigenkänning låter dig identifiera växter, både trädgårdsväxter och vilda blommor och träd.
Den app vi föredrar är Plantnet. Appen är gratis och kan köras med eller utan användarkonto. Den använder sig av maskininlärning för att analysera bilder och identifiera vilken växt det är på bilden.
I inställningarna i Plantnet väljer du vilken del av världen du befinner dig i och laddar ner relevant uppsättning växter. sedan kan du identifiera växter antingen genom att ta en bild på dem, eller så kan du bläddra fram en bild ur ditt bildgalleri som du tagit tidigare.
När du tagit eller valt en bild anger du om det är blomman, bladen, barken med mera som ska identifieras. Du kan lägga till flera bilder på olika delar av växten för att öka träffsäkerheten. Sedan görs ett försök att identifiera växten. Du får ett eller flera förslag, med en procentsats för hur säker appen känner sig. Ofta kan den skilja på växter som även botaniker tycker kan vara svåra att skilja. Resultaten presenteras med fakta om växten som kan hjälpa dig bedöma rimligheten i svaret, till exempel utifrån vilken miljö och jordmån växten trivs i.
Därför drar mobilen mer batteri när du är i naturen
Mobilen kan ofta dra betydligt mer batteri än vanligt när du är ute i naturen. Glöm därför inte att ha med en powerbank.
Det är nästan märkligt vilken skillnad det kan vara, en mobil som har en batteritid som utan problem räcker hela dagen kan plötsligt tömmas på en halvdag när man kommer ut i naturen. En orsak kan som vi tidigare nämnt vara att skärmen maxar ljusstyrkan när du är ute i solen och därmed drar mer ström. En viktigare orsak är nog snarare att täckningen blir sämre när du kommer utanför tät bebyggelse. Med sämre täckning måste mobilen öka signalstyrkan för att kommunicera, och det kan göra rejäl skillnad på batteritiden.
Det är därför bra att ha med sig en powerbank på vandringen eller cykelturen. Här finns det ett par saker att tänka på om du ska köpa en ny powerbank. För det första är det bra om den snabbladdar. En långsam powerbank laddar knappt mobilen snabbare än batteriet töms om den är i förhållanden med hög batteriåtgång, så du måste ha mobilen konstant kopplad till batteripaketet. Står det inget om laddhastighet är det förmodligen en långsam powerbank.
Det andra du bör tänka på är vikten. Ett stort reservbatteri som räcker till många laddningar är förstås trevligt men den väger också mycket, och kan få vikten på packningen att dra iväg. För dagsutflykter är det trevligare att ha en powerbank som väger så lite som möjligt.
Vårt tips på en powerbank som både är snabbladdande och lätt är Mophie Powerstation Mini. Den kan ladda med upp till 20 watts hastighet, och har en kapacitet på 5000 mAh vilket räcker till minst en laddning av de flesta mobiler. Formatet är litet och kompakt, ungefär som dosan på en vanlig mobilladdare men lite tyngre.
Är du intresserad av fåglar och vill bli bättre på att känna igen fågelsång är Merlin en fantastisk app.
Merlin är gratis och du behöver inte heller ett konto för att använda den men du måste ange en e-postadress när du startar appen. Du väljer vilken region du vill ha fåglar för och laddar ner fågelarterna för detta område för bäst resultat. Passa på att gå in i inställningarna och välj svenska artnamn också medan nedladdningen pågår. Efter att du laddat ner artkatalogen fungerar appen även offline, så du behöver inte ha bra täckning för att använda den.
Merlin är bäst på fågelläten, och det måste inte vara fågelsång, utan även lockläten kan den identifiera. Det fungerar helt enkelt så att du drar igång appen så identifierar den löpande det den hör. Merlin klarar av att hålla isär flera fågelarter även om de skulle sjunga i kör, men det är inte säkert att mobilens mikrofon registrerar allt som du kan höra.
Träffsäkerheten är oftast god men inte bombsäker, så du kan inte alltid ta appen på orden. Säger den att du hört en lövsångare stämmer det säkert, men om du får en hornuggla mitt på blanka dan kanske det snarare var en råmande ko i bakgrunden. För att bättre förstå vad det var du hörde kan du avsluta inspelningen. Sedan kan du klicka på de olika arterna och du får då höra var i inspelningen den identifierades så du kan lyssna på den igen.
Merlin kan faktiskt identifiera fåglar på bilder också, och den är förvånansvärt bra på att ta fåglarna även på suddiga bilder. Men tänk på att det är svårt att fotografera fåglar med mobilen. Du kan tycka att du ser fågeln utmärkt med blotta ögat men det blir ändå bara en suddig prick på mobilbilden. För att fotografera fåglar behöver du antingen ta en bild med mobilen genom en tubkikare eller ännu hellre skaffa dig en kamera med ett rejält objektiv för ändamålet. Men det är en helt annan artikel.