Även hörlurar och klockor

Första intrycket: Huawei Matepad 11,5 S – Papermatte-skärm och egen app för kreativitet

Utöver billiga sportklockan Huawei Watch Fit 3 som vi testat lanserar Huawei på ett stort event i Dubai även surfplattan Matepad 11,5 S. Mobil är på plats och har testat.

Publicerad Uppdaterad
Mobil är på plats på lanseringen i Dubai ikväll

Det handlar om en surfplatta där skapande och själva skärmen är i centrum. Den här matta skärmen gör att plattan kan användas för skapande och för att läsa såväl i starkt solljus utomhus som i skarp belysning inomhus utan att du besväras av reflektioner eller gläns.Framförallt märker jag just avsaknaden av ljusströrningar från omgivningen när jag testar plattan inomhus med spotlights runt om kring, men sedan är skärmtypen inte enbart en fördel. Upplevelsen är annorlunda om jag vinklar skärmen, precis som ett vanligt papper, och jag får därför inte samma skarpa jämna ljus som från en vanliga oled-skärm.

Bildspel: Huawei Watch 4 Pro Space Edition och Gopaint-appen

Skapandet sker lämpligen med pennan och den ger bra tryckkänsla. Tunn linje om jag trycker löst mot skärmen, tjockare ju hårdare jag trycker. Pennan laddas trådlöst och magnetiskt från plattans kant, men det kräver att jag placerar den på exakt rätt plats, annars händer inget. Den är särskilt kinkig just med placeringen för att det ska fungera.

För att pennan och skapandet här ska vara användbart krävs så klart appar och där är Huawei fortsatt fokuserade på Harmony OS och den egna appbutiken Appgallery.

Minst lika mycket uppmärksamhet som själva plattan får därför appen Gopaint. Det är en ny app som Huawei själva utvecklat och vars utvecklingsresurser skulle räckt till att skapa en hel surfplatta. Nu valde man istället att lägga resurserna på just denna mjukvara, för att positionera sig inom kreativitet och tillföra användningsområden till plattan. Vi testar även appen Huawei Notes där du kan göra mer traditionella anteckningar. Det är dock Gopaint som är huvudnumret och den appen ger ett väldigt stort antal möjligheter och verktyg. Jag provar att rita med olika penslar och utöver det jag gör direkt med pennan finns även en lång rad andra verktyg som gör toningar och andra effekter. Det ser jag inte minst på de exemplen som professionella artister skapat snarare än det jag själv lyckas skapa.

Ett hinder när jag skapar och ett problem som jag tror de flesta kommer stöta på är att det är oräkneliga verktyg instoppade i ett gränssnitt som ser ut som det är gjort för dator och mus, med väldigt små pekytor och dålig översikt. Det sätter hinder i vägen för kreativt skapande.

Det finns inga uppgifter om svensk lansering för Huawei Matepad 11,5 S. Däremot visades även nya hörlurarna Freebuds 6i som kommer i juni med förbättrad brusreducering och en ny variant av smartklockan Huawei Watch 4 Pro Space Edition. Priser och fler detaljer kring dessa, som du kan se nedan, blir offentliga först senare.