En långvarig relation

Apple lovar: Iphone får uppdateringar i minst fem år

Ny lagstiftning gör att Apple har börjat lämna garantier för hur länge en enhet kan få säkerhetsuppdateringar.

Publicerad Uppdaterad

Apple brukar inte vara speciellt tydliga med under hur lång tid som de brukar ge support för sina enheter i form av uppdateringar. En ny lagstiftning i Storbritannien innebär dock att det har blivit en ändring på den saken. 

Det var tidigare i år som Storbritannien införde nya PSTI-regler (Product Security and Telecommunications Infrastructure), som tvingar företag som säljer internetkompatibla produkter i landet att uppfylla vissa säkerhetskrav. Där ingick bland annat kravet att företag måste erbjuda säkerhetsuppdateringar under en uttalad och definierad tidsperiod. 

Apple har nu lämnat in en offentlig registreringsansökan för iphone 15 Pro Max där man anger enhetens definierade supportperiod till minst fem år från första leveransdatum, något som man i det här fallet har angett som 22 september 2023. 

Fem år är visserligen två år kortare än exempelvis Samsung och Google som nuförtiden lämnar sju år med operativsystems- och säkerhetsuppdateringar, men då ska man ha i åtanke att supporten är angiven till “minst fem år”. Apple har får vana att lämna längre support än så, så även om man i praktiken fortfarande inte vet hur länge enheterna får säkerhetsuppdateringar så blir det inte kortare tid än fem år. 

Även att detta omfattar lagstiftning i Storbritannien så ger det ändå en fingervisning om hur länge enheter kan komma att få säkerhetsuppdateringar även i andra längder.