Första mobilen från CMF

CMF presenterar sin Phone 1

Den första mobilen från Nothings dotterbolag CMF har officiellt sett dagens ljus.

Publicerad Uppdaterad

Att företaget CMF har haft sin första mobil på gång tillsammans med flera andra produkter har knappast varit någon hemlighet, men bortsett från en och annan diskret liten titt bakom kulisserna har inget officiellt om specifikationer. 

Nu har dock Nothings dotterbolag CMF presenterat mobilen CMF Phone 1, och i likhet med Nothings mobiler försöker CMF stå ut från mängden av andra mobiler. Det gör man bland annat med en form av modulär design som låter användare skräddarsy sina mobiler med ett urval av utbytbara bakstycken i olika färger och material. Design ska dessutom erbjuda så att användaren kan anpassa mobilen efter sina praktiska behov. Det som har visats på bild tidigare är ett stöd så att mobilen kan stå upp, och en korthållare på baksidan. 

Under huven sitter den en 8-kärnig MediaTek Dimensity 7300 5G-processor byggd med 4nm-teknik. Den kompletteras av 6 eller 8 gigabyte arbetsminne, men kan med hjälp av så kallad RAM Booster-teknik "låtsas” vara mer minne. Tekniken använder sig av dynamiska metoder för att öka minnesprestandan när det behövs, och återgår till lägre hastigheter när det inte är nödvändigt. Detta kan bidra till bättre systemprestanda och en mer effektiv användning av RAM-minnet. Vätskekylning ska se till att hålla mobilens på en lämplig nivå. 

Den 6,67 tum stora skärmen är av amoled-typ med en adaptiv skärmuppdatering på 120 Hz och beröringsavläsning på 240 Hz. Ljusstyrkan ligger på 2000 nits. Den har även stöd för HDR10+ och P3 color – det sistnämnda en färgstandard som bland annat används av digital biofilm. 

Batteriet ligger på 5000 mAh och har stöd för 33W snabbladdning, vilket enligt CMF göra att 20 minuter laddning ska fylla batteriet till 50 procent. Det går även att använda mobilens batteri för att ladda andra enheter med upp till 5W. 

För den som gillar att spela finns ett dedikerat spelläge vilket bland annat spelprestanda, grafik och skärmuppdatering, och blockerar även inkommande samtal och låser skärmens ljusstyrka fö ratt undvika distraktioner. 

Den bakre kameran använder en Sony-tillverkad sensor på 50 megapixel med en bländare på f/1.8 och ett synfält på 79 grader, 2x zoom och elektronisk bildstabilisering. Den använder sig även av artificiell intelligens i vad CMF kallar Vivid mode, som med hjälp av AI förstärker bilden med intensiv färgåtergivning. 

Frontkameran ligger på 16 megapixel. 

CMF Phone 1 levereras med Android 14-baserade Nothing OS 2.6 som enligt CMF själva ska ge användaren en effektiv användarupplevelse, utan onödiga appar och spårningsprogram. Däremot erbjuder man två år med stora Android-uppdateringar och tre år med säkerhetsuppdateringar. 

CMF Phone 1 kommer i tre olika konfigurationer med 6/128, 8/128 eller 8/256 gigabyte arbetsminne respektive lagringsutrymme. Det går även att bygga ut lagringsutrymmet med minneskort på upp till 2 terabyte. 

Några svenska prisuppgifter finns för tillfället inte, de ens som finns är att modellen med 8/128 gigabyte ligger på 239 euro, och modellen med 8/256 gigabyte ligger på 269 euro.