Laptop ohotad

Ipad OS fick kalkylator – mycket få andra nyheter

När Ipad OS 18 presenterades idag var det många, givet Ipads stegrande hårdvaruprestanda, som väntade sig en verklig laptopersättare. Det fick vi inte alls.

Publicerad Uppdaterad

Ipad OS 18 introducerar en ny typ av gränssnitt i många appar. En flytande menyrad i toppen av skärmen visar vanliga val och kan anpassas, men den kan också expanderas till en hel kolumn med samtliga val. Apple använder denna nya design i månag av sina appar och det uppmanas även utvecklare av andra appar att göra. 

I övrigt fick Ipad OS 18 så klart mycket av det som kom även till IOS 18, som nyheter i Bilder, Mail och Meddelanden, men annars var det tunt med överraskningar. Kalkylatorn är en ny app i Ipad och här har den utöver större utrymme även tack vare Apple Pencil möjlighet att hjälpa dig lösa ekvationer. Bara skriv så löser Ipad talen åt dig. Math Notes som funktionen kallades är tillgänglig både i Kalkylator och i vanliga meddelande-appen. 

I Anteckningar introduceras även funktionen Smart Script som lär sig din handstil och kan snygga till den i samma stil även om du skriver lite slarvigt. För bättre läsbarhet alltså. Det fungerar även om du gör stavningskontroll, så att ändringar och kompletteringar blir i din stil, liksom om du klistrar in skriven text kan du få den att se ut som din skrivstil.