Slicing i 5G Standalone

Ny avancerad 5G-teknik användes för första gången under Stockholm Marathon

I helgens Stockholm Marathon var ledarbilen utrustad med 5G-teknik som garanterade en stabil uppkoppling för tv-sändningen, via så kallad slicing i Tres publika 5G-nät.

Enligt operatören Tre är det första gången i Sverige som tekniken för slicing, att en del av 5G-nätet reserveras för prioriterade användningsområden, används i ett publikt nät. Tekniken slicing använder 5G Standalone helt fristående från 4G-nätet och gör att man kan reservera kapacitet och garantera en viss prestanda. 

Sändningen från Stockholm Marathon sköttes av företaget Mobilelinks med stöd från Tre och Ericsson. I vanliga fall använder sig bolaget av flera olika abonnemang från olika operatörer för att få bästa möjliga kapacitet. Då, under tidigare års lopp, har Mobilelinks sett att sändningen som då gick via 4G-näten till uppemot 70 procent hamnat i Tres nät, eftersom enheterna då skickat trafiken i det nät där kapaciteten varit som bäst.

Ledarbilen som hanterade tv-sändningen hade en garanterad gräddfil i Tres 5G-nät.

– 5G och slicing skapar nya affärsmöjligheter för nätoperatörerna och den förändrar TV- och sändningsindustrin. Tekniken kommer att omforma hur medieproduktion går till och ge oss mer och bättre liveunderhållning i framtiden, bland annat inom sport, säger Nora Wahby, chef för kundenheten i Nord- och Centraleuropa för Ericsson.

Även Tres vd Haval van Drumpt är nöjd.

– Att vara först ut med den här typen av sändning via 5G-nätet i ett så stort sammanhang som Stockholm Marathon är väldigt roligt. Det här visar tydligt på den bredd av användningsområden som möjliggörs av den senaste 5G-teknologin, säger han.