Tips

Styr dina Ikea-prylar smartare - så gör du automatiseringar

Med ett smart hem från Ikea kan du låta en samling av flera produkter agera som en. Och du kan automatisera det här så att allt sköter sig mer eller mindre självt, på din order.

Funktionen heter i Ikea Smart Home-appen Scener. Du hittar den i botten längst ner och ikonen ser ut som en glittrande stjärna. Här kan du gruppera flera anslutna produkter och bestämma när de ska tändas, släckas, dras upp eller ner. Beroende på då vad det handlar om för produkt. 

Först väljer du vilka produkter som ska ingå i scenen och vad scenen ska heta. I vårt exempel heter scenen “Vakna” och den låter flera olika lampor i hemmet tändas på given signal. Har du även en ansluten smart rullgardin kan du se till så att lamporna tänds och rullgardinen åker upp alla vardagar 07.00, till exempel. Du kan välja att scener ska aktiveras på en specifik tid, eller kopplat till när solen går upp eller ner.

För att göra mer avancerade automatiseringar, till exempel baserat på din position behöver du koppla Ikea Smart Home till Apple Hem om du använder Iphone eller Google Home på en Android-telefon. Läs mer om det i det separata tipset om just det.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gav plus-medlemmar tips till Ikeas smarta hem.