Samtal, sms och mobildata i utlandet

Surfa och ring i EU: Se upp för de dyra fällorna

Om det vill sig illa kan du få dyra mobilkostnader fast du inte lämnat EU. Så här undviker du det.

Befinner du dig nära en landsgräns och andra gränszoner är det viktigt att hålla extra koll på mobilen och vilket nät den är uppkopplad till. Det här gäller särskilt nära EU:s yttre gränser som på Cypern där grekiska delen av ön har surfpriser som hemma, medan turkiska delen inte har det. Ibland kan man också vara nära gränsen till EU utan att man tänker på det, till exempel nära Schweiz, Andorra, Monaco eller Gibraltar.

Som alla som semestrat på Bohuskusten och fått ett glatt "Välkommen till Norge!"-sms vet så kan man iblan kopplas över till grannlandets mobilnät utan att rå över det själv och utan att vara i landet. Just i fallet Norge gör det inget eftersom de är med i EES och roamingen därmed är gratis, men värre blir det om du skulle växlas över till Schweiziskt mobilnät. 

För att undvika att kopplas över till ett dyrare nätverk kan du slå av det automatiska valet av nätverk. Normalt sett när du är utomlands kan telefonen välja vilken operatör som helst och oftast den med bäst täckning, men du kan alltså slå av den funktionen och välja mobilnät manuellt istället. För att göra det går du in i mobilens inställningar. På en Iphone väljer du Mobilnät/Val av nätverk occh slår av automatiskt. På en Samsung-mobil väljer du Anslutningar/Mobilnätverk/Nätverksoperatörer och slår av "välj automatiskt". På andra Androidmobiler väljer du Nätverk och Internet/Internet, sedan trycker du på kugghjulet, skrollar ner och slår av "Välj nätverk automatiskt". Har du en mobil med äldre Androidversion eller tillverkare med anpassad systemversion kan menyalternativen se något annorlunda ut. Oavsett vilken mobil du har får du när du slagit av automatisk val av nätverk upp en lista med tillgängliga nätverk. Välj ett nät som du vet tillhör det land du befinner dig i.

En annan fälla att se upp med är resor med färjor. Om du lämnar mobiltäckningen helt kan du nämligen växla över till färjans mobilnät som går via satellituppkoppling, och det ger oftast en saftig mobilräkning när du kommit hem. Det här kan alltså ske även om du åker inom eller mellan två EU-länder, till exempel på färjan mellan Trelleborg och Sassnitz. Slå därför för säkerhets skull av roamingen i mobilen om du åker med färjelinjer som inte håller sig nära land. Här hittar du den inställningen:

Iphone: Inställningar/Mobilnät/Alternativ för Mobildata

Samsung: Inställningar/Anslutningar/Mobilnätverk

Andra Androidmobiler: Inställningar/Nätverk och Internet/Internet/"Kugghjulet"

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här, när vi gav plus-medlemmar tips till utlandssemestern.