Ta kontroll över aviseringarna

Tips: Styr aviseringarna i Android i detalj

Ganska ofta är det inte antingen eller, utan du vill att en app ska skicka aviseringar men den stör dig för mycket. Då kan det vara läge att gå in och detaljreglera appens aviseringar.

Det gör du i inställningarna antingen genom att välja appar och sedan under vald app gå in på aviseringar, eller att välja appen i aviseringsinställningarna. Oavsett vilken väg du tar kommer du till samma inställningsmeny för appen. 

Om du här har slagit på aviseringar ser du oftast en meny där du i mer detalj kan justera vilka typer av aviseringar som visas. Vilka val som finns i den här menyn beror både på apputvecklaren och mobiltillverkarens användargränssnitt. Det första du hittar är en lista på underkategorier för aviseringar. 

Vi kan ta appen Fitbit som exempel, som Google numera använder som sin standardapp för hälsomätning. Du hittar inte mindre än 22 olika typer av aviseringar som appen kan ge här, och du kanske vill ha batterivarning för ditt aktivitetsarmband påslaget men inte påminnelser om läggdags. Du kan då välja för varje enskild typ av meddelande om du vill. Dessutom kan du välja hur aviseringen ska visas. Om du vill ha en ikon i överkant av mobilen men inte ljud som mindre störande påminnelse kan du ställa in det, du kan välja om det ska vara en popup på skärmen och om mobilen ska vibrera, och om den här typen av aviseringar ska få passera till och med stör ej-läget (till exempel om det är brandvarnaren som varnar för rök när du inte är hemma). Det finns nästan hur mycket som helst som kan finjusteras här, men det viktigaste är kanske att välja de aviseringar från appen som du tycker är nödvändiga och stänga av dem som inte är det.

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här när vi gav plus-medlemmar tips för hur du hanterar aviseringar i Android.