Säljs billigt på forum

Falsk e-legitimation i mobilen används av unga – så kan det stoppas

På olika forum online går det att köpa falsk digital e-legitimation som sparas direkt i mobilen. Ett digitalt falsklegg kan vara svårt att skilja från ett riktigt Freja E-ID eller Swish.

De senaste dagarna har falska digitala e-legitimationer uppmärksammats. En granskning av Dagens ETC visar både att det används av till exempel unga för att köpa tobak och energidryck samt att affärsinnehavare har svårt att avgöra vilka e-legitimationer som är korrekta och vilka som är falska. 

Falska legitimationer förekommer alltså för digital identifiering precis som det förekommer för traditionella, fysiska id-kort. JOhan Henriksson som är vd för Freja E-ID Group kommenterar att de som kontrollerar id-handlingar, krögare, butiksinnehavare och andra behöver använda de kontrollsätt som finns och att e-id då är säkrare än en fysisk legitimation. 

– Att upptäcka en förfalskad fysisk legitimation kan vara näst intill omöjligt, men att kontrollera Frejas digitala ID är enkelt. Genom att sprida kunskap om detta hoppas vi att fler börjar använda de kontrollmekanismer som finns. Det är ju faktiskt brottsligt att förfalska en ID-handling, säger han.

Ett digitalt id-kort från Freja kan kontrolleras genom QR-koden som visas och vid kontroll visas en tresiffrig kod både på den kontrollerades enhet och hos den som kontrollerar. Dessa siffror ska alltså matcha. Det går även att kontrollera ett Freja E-ID genom webben på kontroll.frejaeid.com.