ID-plånböcker får bli privata

Freja kan bli godkänd som ID-plånbok av EU

Ny EU-förordning föreslår att Sverige ska tillåta privata utfärdare av digitala identitetsplånböcker, och Freja har redan inlett arbetet.

Publicerad Uppdaterad

Freja eID Group AB, som ligger bakom den digitala ID-handlingen Freja, har nu inlett nästa fas i utvecklingen av sin ID-plånbok och internationella ID-plattform. Detta sker efter att ett lagförslag har lagts fram, vilket föreslår att Sverige ska tillåta privata utfärdare av digitala identitetsplånböcker, även kända som EU Digital Identity Wallets, enligt enny EU-förordningen. 

I det nyligen överlämnade slutbetänkandet om en säker och tillgänglig digital identitet föreslås att statligt godkända e-legitimationer, inklusive Freja, bör bli obligatoriska för alla offentliga och offentligt finansierade e-tjänster. Dessutom innehåller betänkandet förslag om hur kraven på digitala identitetsplånböcker enligt EU-förordningen bör utformas. 

Freja har redan idag de flesta funktioner som förväntas finnas i EU:s identitetsplånbok i det att användare kan dela data, attribut och intyg med samtycke, visa ett digitalt ID-kort, lägga till tjänstelegitimationer och identifiera sig digitalt över landsgränserna. Som en certifierad EU-plånbok kommer Freja att erbjuda ännu fler funktioner, till exempel möjligheten att lägga till körkortsinformation. 

Förutom att utveckla den egna ID-plånboken enligt EU-standarden kommer Freja också att erbjuda tekniken som en plattform för både statliga och privata aktörer inom EU. Dessa aktörer kommer att kunna bygga sina egna nationella identitetsplånböcker och driva dem under sina egna varumärken. 

I ett pressmeddelande säger Johan Henrikson, vd för Freja eID Group, att “Vårt vägval att utveckla en inkluderande, internationell ID-plånbok i stället för en begränsad nationell e-legitimation har visat sig vara helt rätt. Nu har vi på mindre än ett år fått två lagförslag som ger oss helt fantastiska förutsättningar att växla upp Frejas tillväxt, både med vår produkt i Sverige och vår internationella plattform.”