Android-AI

Google IO: Det här berättade Google om Android 15

Redan tidigare har Google presenterat beta-version av Android 15, men på IO-konferensen fick vi veta mer om hur operativsystemet ska utvecklas, och mycket handlade så klart om AI.

Publicerad Uppdaterad

När Google pratade Android på sin utvecklarkonferens Google IO så handlade det om tre tydliga punkter. Det var sök med AI-stöd, det var att Google Gemini blir din assistent i telefonen och det handlade sist om att lokal AI på telefonen och vad det kan göra.

Senare under veckan kommer Google släppa mer information om kommande Android 15 och beta 2 av systemet, men det är först senare i år som systemet släpps till Pixel-telefoner skarp och senare till andra Android-tillverkares telefoner.

Mest imponerande under presentationen var troligen möjligheten att söka med video. Google kallar detta för Project Astra och det ska bli tillgängligt i Gemini och därmed Android senare under året.

Mest imponerande under Google IO

Genom att använda video för att söka kan du peka telefonen mot till exempel, som Google gjorde under demonstrationen, och fråga vad en specifik del är för något, eller du kan visa din skivspelare och fråga varför den inte funkar. I de här exemplen förstår då Gemini vilken modell av skivspelare det är, vad problemet med funktionen är och hur det går att åtgärda. 

Sök med AI-stöd har vi redan sett, då i form av Circle to Search som introducerades i samband med Samsungs lansering av S24-serien tidigare i år. Nu kan den funktionen även lösa matteproblem samt visa hur de löses och inte bara presentera svaret. Enligt Google finns Circle to Search i en miljon enheter idag och ska innan årsskiftet finnas tillgängligt i lika många till. Oklart ännu dock om fler tillverkare tillkommer. 

Under Google IO fick den gröna Android-roboten AI-kläder

Gemini-appen finns ännu inte tillgänglig här i Sverige, men när Gemini blir telefonens assistent så blir den även mer medveten om sammanhanget. OM du till exempel kallar på Gemini medan du tittar på en Youtube-film eller öppnat ett stort dokument så går det lätta att fråga om innehållet i just den filmen eller dokumentet. Gemini lägger sig som ett flytande fönster ovanpå det innehåll du hade uppe. 

Med lokal AI på telefonen kan en rad andra problem lösas. Till exempel fick vi se hur AI privat analyserar samtal som rings så att du kan få varning om en bedragare ringer och utger sig för att ringa från din bank. I exemplet dök det upp en varning på skärmen när uppringaren förklarade att han skulle hjälpa dig flytta dina pengar till ett säkert konto, från ditt nuvarande.