Funderas på ny generation

Nu ska NFC bli mer användbart

Organisationen bakom NFC har börjat specificera vad de vill att nästa generation av den kontaktlösa kommunikationen ska kunna göra.

NFC Forum, som är den ideella branschorganisationen som hanterar och standardiserar NFC (Near-field communication) vill göra kontaktlösa betalningar mer effektiva och användarvänliga. Tanken är att framtiden för “blippbetalningar” ska erbjuda inte bara en snabb transaktion, utan också en automatisk tillämpning av kundkort, aktivering av specialerbjudanden och insamling av bonuspoäng i en och samma handling. 

Det ska också vara möjligt att kunna motta ett fullständigt digitalt kvitto vid tidpunkten för köpet, vilket potentiellt kan komma att ersätta behovet av fysiska kvitton. Dessutom ska de kontaktlösa betalningarna kunna tillhandahålla detaljerad produktinformation, inklusive återvinningsinstruktioner. 

För dem som köper biljetter till kollektivtrafiken, kan en enkel blippning generera en elektronisk biljett. Teknik kan även användas för att överföra ID-verifiering. För närvarande befinner sig dessa förbättringar dock bara i ett tidigt planringsstadie. NFC Forum har mäktiga medlemmar som Google, Apple, Sony, Qualcomm, Mastercard och Visa.