Inte lika långsmal eller högupplöst

Sony Xperia 1 VI i stor läcka: Design, specifikationer, pris och ny kameraapp

Sony tros inom kort lansera nya Xperia 1 VI och en läcka pekar på vad vi kan vänta oss inom kort.

Publicerad Uppdaterad

I maj brukar Sony visa upp sin nya flaggskeppsmobil och eftersom en inbjudan gått ut till ett event den 17 maj pekar mycket på att lanseringen av Xperia 1 VI sker då. Enligt den nya läckan från MS Poweruser får telefonen precis som sin föregångare tre kameror på baksidan, men en helt ny kameraapp. Enligt uppgifterna slår Sony samman de tidigare apparna Photography Pro, Cinema Pro och Videography Pro till en samlad app. Den nya appen ska ha inspirerats av Sonys kameror i Alpha-serien och från dessa kameror ska Xperia 1 VI även ha fått ärva en funktion för att fokusera på människor även när de är vända bort och ansiktet inte är synligt.

De tre kamerorna på baksidan är ultravidvinkel, vidvinkel och tele med optisk zoom upp till 7 gångers förstoring. Förra årets Xperia 1 var första mobilen med en så kallad stackad CMOS-sensor, vilket innebär att pixlarnas transistorer ligger i ett separat lager istället för i samma lager som pixlarna och det här gör att pixlarna storlek kan ökas, att kameran får mindre brus och bättre dynamiskt omfång. Givetvis är enligt uppgifterna i läckan även nya Xperia 1 VI utrustad med just en sådan sensor. 

Frostad glasbaksida

Telefonen ska vidare enligt läckan ha en frostad glasbaksida och oled-skärm med 19,5:9-format, vilket gör att Sony om detta stämmer går ifrån sitt långsmala 21:9-format och dessutom avstår den 4K-skärm vi sett i Xperia 1 de senaste åren. Istället handlar det om en skärm med lägre upplösning men istället uppdateringstakt upp till 120 hertz och LTPO-teknik för att stödja även batterisparande uppdateringshastighet ner till 1 hertz.

Systemchippet i telefonen sägs föga överraskande vara Qualcomms Snapdragon 8 Gen 3. Redan när den lanserades gick officiella uppgifter ut som sade att Sony var en av många tillverkare som skulle använda chippet i kommande telefoner.