-
PLUS
Köp mobil billigt: Så gör du
-
PLUS
Krönika: Det bästa är inom räckhåll
-
PLUS
Vad hände med Samsungs samtalsinspelning och 8 andra frågor: Vi svarar
-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
Meddelandetjänsten passerar viktig gräns
Strängare regelverk för Whatsapp

WhatsApp har växt så att tjänsten snart lär klassificeras som "Very Large Online Platform" inom EU.
Metas meddelandetjänst WhatsApp kan snart komma att klassas som en "Very Large Online Platform" (VLOP) enligt EU:s Digital Services Act (DSA). Enligt Metas senaste kvartalsrapport har WhatsApp nu nått 46,8 miljoner månatliga användare, vilket överskrider gränsen på 45 miljoner användare som krävs för VLOP-klassificering.
Att bli klassad som en VLOP innebär att WhatsApp kommer att omfattas av EU:s striktare regelverk för stora onlineplattformar. Det inkluderar bland annat hårdare krav på moderering av innehåll, transparens kring algoritmer samt åtgärder för att förhindra spridning av olagligt material. Målet med DSA är att skapa en säkrare digital miljö för användare inom EU genom att hålla stora plattformar ansvariga för innehållet som sprids.
Sedan tidigare är Metas andra tjänster Facebook och Instagram redan klassade som VLOP:s. Med WhatsApp på väg att ansluta sig till denna kategori, står Meta inför utmaningen att säkerställa att alla dessa plattformar uppfyller EU:s krav. Det kan leda till betydande förändringar i hur WhatsApp hanterar användardata och innehållsmoderering.
EU har hittills identifierat ett 20-tal tjänster och sökmotorer som VLOP:s eller "Very Large Online Search Engines" (VLOSE). Denna lista inkluderar ledande plattformar som måste följa de strikta reglerna för att skydda användare och främja ansvarsfullt beteende online.