Lite extra Telia-tid – Telenor och Tele2 stänger 2025

Telia skjuter upp stängningen av 2G-nätet – kvar till 2027

2G-näten skulle ha stängts helt till 2025, men nu ger Telia kunder som måste byta ut utrustning extra tid. "Specialåtgärder" gör att nätet ska drivas vidare ytterligare flera år.

Publicerad Uppdaterad

Det är framförallt uppkopplad teknisk utrustning som berörs när 2G-näten stängs. Det kan handla om trygghetslarm till äldre, uppkopplade billarm, hemlarm och så vidare. Telia, andra operatörer och myndigheter har kommunicerat sedan 2020 att 2G-nätet skulle stängas under 2025. Nu ändrar man sig alltså, för att ge kunder extra tid för en smidigare övergång till 4G och 5G.

Enligt Telia så är trafiken i 2G-nätet redan idag mycket begränsad och 3G-nätet är redan avvecklat till mer än hälften. 3G-nätet kommer fortfarande stängas av helt som planerat 2025. Huvuddelen av de enheter och telefoner som klarar 3G har även stöd för 2G vilket gör att de alltså kan användas också tills 2G-nätet stängs helt.

Larm och bilar, men även telefoner

Det är främst larm och uppkopplade bilar som fortfarande använder 2G och där får alltså användare nu extra tid för att uppgradera sin utrustning till 4G och 5G. För att driva 2G-nätet de två extra åren gör Telia åtgärder och planerar om användning av gammal utrustning. 

– Efter 2027 kan vi inte säkerställa en trygg och stabil upplevelse i 2G-nätet, då både teknik och kompetens kring drift och utveckling försvinner, säger Telias Staffan Åkesson som är teknisk chef.
Han påpekar även att det är otroligt viktigt att övergången till modern teknik inte stannar av utan att det arbetet tvärtom behöver växlas upp och så att alla uppgraderar till nya 4G- och 5G-baserade lösningar.

Tele2 och Telenor som även de har ett 2G-nät står fast vid sina planer på att slutföra nedstängning av sitt 2G-nät i slutet av 2025.