Allt om basen

ULT är Sonys nya produktserie – Ett headset och tre högtalare lanserade

Sony har lanserat tre nya högtalare och ett headset i en ny produktfamilj som går under namnet ULT.

Det är ingen större subtilitet när Sony talar om vad den nya produktfamiljen ULT handlar om: Bas. Mera bas, med extra mycket tryck i.

Vi talar alltså inte om så naturlig återgivning av ljudet som möjligt här, utan om att förstärka basen för maximal effekt. Produkterna har en särskild ULT-knapp där du kan välja mellan vanligt läge, ULT 1 och ULT 2. ULT 1 är vad Sony kallar Deep Bass, och är en vidareutveckling av den Mega Bass-funktion som förekommit på tidigare Sonyprodukter, medan ULT 2 kallas Attack Bass, och ska ge ännu mera volym, tryck och energi i basen.

Headsetet heter ULT Wear och är av Over Ear-typ med en prislapp på 2300 kronor. Det är alltså en bit billigare än Sonys 1000X-serie och enligt Sony är WH-1000XM5 deras toppmodell, med WH-1000XM4, det vill säga modellen innan, som billigare alternativ, och strax under dem ULT Wear. ULT Wear har också aktiv brusreducering med hjälp av Sonys V1-chip som även sitter i 1000X-serien, men brusreduceringen ska inte hålla samma nivå som i 1000X-headseten.

Headsetet stödjer även Sonys LDAC-teknik för högupplöst ljud och har en batteritid på 30 timmar med brusreduceringen påslagen. Tre minuters snabbladdning ger 1,5 timmes speltid. ULT Wear klarar av att vara ansluten till två enheter samtidigt.

De tre högtalarna heter ULT Tower 10, ULT Field 7 och ULT Field 1, där Tower 10 är en partyhögtalare med en vikt på 29 kg och ULT Field 7 är av bergsprängartyp med en vikt på över 6 kilo och ett pris på över 6000 kronor. ULT Field 1 är lite smidigare med en vikt på 650 g och ett pris på 1800 kronor. Det smidigare formatet, lite mindre än en limpa kombineras med vattenskydd enligt IP67 och stöttålighet där högtalaren ska klara ett fall från 1,2 m höjd. Det mindre formatet gör att basläget ULT 2 saknas, och du kan bara välja mellan ULT 1 av eller på. Batteritiden är 12 timmar. De tre högtalarna och headsetet är tillgängliga nu i april.