Samtal, sms och datatrafik i utlandet

Resa utanför EU: Så minimerar du mobilkostnaderna 

för länder utanför EU/EES kan det bli väldigt dyrt att använda mobilen. Så hindrar du att kostnaden drar iväg.

Tittar vi på länder utanför EU/EES så kan det fortfarande bli väldigt dyrt att använda telefonen. Det innebär att surf kostar betydligt mer än hemma, men även att det kostar mycket att skicka sms samt att både att ringa och att ta emot samtal kostar.

Det finns dock undantag. Telenor erbjuder surf som hemma i ytterligare tio länder, däribland USA, Turkiet, Thailand och Storbritannien, även om samtal och sms fortfarande kostar extra. 

Tele2s dyraste abonnemang Mobil Obegränsad Snabbare och Mobil Obegränsad Snabbast har fri roaming för surf, samtal och sms i 27 länder och territorier utanför EU, däribland USA, turkiet, Storbritannien, Thailand och Schweiz.

Vill du använda din mobiltelefon i länder utanför EU och begränsa kostnaderna erbjuder flera av operatörerna olika typer av paket och extra abonnemang. Tre har till exempel tjänsten 3Världen som gör att du kan surfa som hemma i 80 länder, Telia erbjuder tjänsten Semestervecka som tillägg då du kan sms:a, ringa och skicka mms till samma pris som hemma och får en pott med data under 7 dagar. Hos Tele2 kan du köpa ett datapaket med olika priser beroende på i vilken världsdel du befinner dig.

Ett annat alternativ för att använda mobilen billigare i utlandet är att skaffa ett lokalt simkort. Har din telefon stöd för e-sim kan du till och med göra det enkelt direkt i mobilen utan att söka upp en lokal handlare. 

Det här tipset har tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Tipset publicerades ursprungligen här, när vi gav plus-medlemmar tips till utlandssemestern.